Megfizethető, divatos csizmák körképe
Egy jó csizma hosszú távú társad lehet ősztől tavaszig. Ha jól körülnézel, akkor divatos és olcsó darabokat is találhatsz. Milyet válassz?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint már tapasztalhattad, ez a szezon nem a minimáldesignról szól. Ennek megfelelően a csizmatrendben is meghatározó szerepet játszanak a szokatlan, esetenként meghökkentő kombinációk és díszítések.

Gótikusan kecses és rusztikusan elnagyolt, bohém és hipernőies - ami a stílust illeti, lényegében jöhet bármi. Szabály csak egy van: a csizma nem maradhat díszítés nélkül. Ez lehet a dekorálandó darabhoz képest nagyméretű csat vagy pánt, vagy akár cipőfűző is, amiről a későbbiekben még ejtünk szót.

Hordható és extravagáns

A csizmákon is visszaköszönnek az élénk trendszínek, például az arany, a zöld vagy főleg a lila. Ha ezeket túl harsánynak találod, választhatod a mindig divatos klasszikusokat, azaz a feketét vagy a barnát is.

Utóbbi alternatívája lehet az antik dió- vagy kávészín. Egyszerre diszkrét és figyelemfelkeltő az antik grafitszürke.

A szezon nagy visszatérője a szarvas-, illetve a krokodil- vagy kígyóbőrutánzat. Menő a látszólag nem egymásnak teremtett, ám a végeredményt tekintve mégiscsak összeillő anyagok kombinációja is - például a bőr vagy műbőr fémes hatású matériával.

Természetesen a sokoldalúbban kihasználható sima bőr, a nappabőr és általában az igényesebb műbőr sem ment ki a divatból.

Térden innen és túl

A hosszú szárú, akár térd fölött végződő modellekhez a divatdiktátorok szerint magas, sőt, tűsarok dukál, ami viszont nem kis kihívást jelent jeges-csúszós időben, kiváltképp a tankcsapdákkal súlyosbított fővárosi járdákon. Szerencsére a lapos sarok sem vált kegyvesztetté. Áthidaló megoldást jelenthet a most nagyon divatos lefelé szűkülő sarok nem túl magas verziója, valamint a magas, de meglehetősen vastag sarok. Nadrághoz, farmerhez vagy szűk ruhához egyaránt hordhatod.
Igényes modellek kaphatók 7990 Ft és 28 490 Ft között.

És, hogy hol találtuk mindezt?
Otto: magas szárú és térdcsizma: 10 490–63 990; bokacsizma: 10 490–20 490; fűzős csizma: 12 990–15 490 forint.
Deichmann: magas szárú és térdcsizma: 5 900-16 900; bokacsizma: 6900-9900; fűzős csizma: 9900 forint.

Bokacsizma újrahangszerelve

Továbbra is divatosak a bokacsizmák, lehetőleg a már említett lefelé szűkülő sarokkal - hogy ez alacsony vagy magas, szinte mindegy is. Hegyes és kissé lekerekített orrú modelleket egyaránt találsz az üzletek polcain. A rojtokkal újrahangszerelt darabok alapértelmezésben vidám, mondhatni bohém feelinget árasztanak, miniszoknyával és vastag harisnyával pedig kifejezetten dögössé teszik viselőjüket.
Igényes modellek kaphatók 9900 Ft és 20 490 Ft között.

Kislányos, Mary Poppins-os, boszis

A rövid és hosszú szárú modelleken egyaránt találkozhatsz a fűzős megoldással. Egyaránt kerülhet a csizma elejére és hátuljára. Ez esetben a magas sarok kötelező, ám a formáját tekintve szabad a pálya: a viszonylag vastag, a lefelé vékonyodó vagy a kimondottan vékony egyaránt számításba jöhet. Mindemellett az annak idején vegyes megítélésű vastag talp is visszatérni látszik. A fentiek fényében nem meglepő, hogy a fűzős csizmák körében a stílust illetően is nagy az eklektika: kislányos, Mary Poppins-os és egyenesen boszis benyomást keltő darabok között választhatsz.
Igényes modellek kaphatók 12 990 Ft és 15 490 Ft között.

Plusz 3 tipp

  • Béleletlen csizmából válassz egy számmal nagyobbat, és vastag zoknival hordd.
  • A csizmát töröld át hetente-kéthetente parafinolajjal.
  • Ne szárítsd a fűtőtest közelében, mert az anyaga és a formája egyaránt rosszul tűri a hirtelen hőváltozást.
Ezt is szeretjük