Fejedelmi zöldséges, csirkés tagine: igazi marokkói finomság
Nem kell Afrikáig utaznod, hogy különlegesen fűszerezett zöldséges tagine-t kóstolhass. A csirkével és zöldségekkel együtt sült finomságot otthon is elkészítheted.

A tagine eredetileg egy főleg Marokkóban használt mázas cserépedény, de így hívják azt a zöldséges-húsos egytálételt is, amelyet ebben az edényben szoktak elkészíteni. Az étel fő jellegzetessége az intenzív íze, ami a sok-sok fűszernek és annak köszönhető, hogy a hozzávalók alacsony lángon, lassan sülnek össze. Pataki tálban vagy római tálban is elkészítheted az izgalmas egytálételt.
Fejedelmi zöldséges, csirkés tagine: igazi marokkói finomság
Hozzávalók
- 2 db filézett csirkemell
- 10 dkg olajbogyó
- 2 db krumpli
- 2 db sárgarépa
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db vöröshagyma
- 1 db citrom
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál friss reszelt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 csipet sáfrány
- 1 rúd fahéj
- 2 ág kakukkfű
- 1 szárított chili
- só
- bors
Elkészítés:
A sárgarépát és a krumplit pucold meg, szeleteld fel, és tedd a tál aljára. Rakd mellé a megpucolt és negyedekre vágott vöröshagymát, a szintén meghámozott, de egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a cikkekre vágott paprikát és citromot, a félbe tört fahéjrudat, végül az olajbogyót. A csirkemelleket negyedeld el, sózd, borsozd ízlés szerint. Kevés olívaolajon piríts rá kérget, és tedd a zöldségekre.
Három evőkanál olívaolajban keverd el a fűszereket, és ezzel öntsd nyakon a zöldséges-húsos tálat, majd tedd rá a kakukkfüvet. Lefedve told a sütőbe, és 160 fokon süsd két órán át, amíg a hús teljesen megpuhul, a zöldségeket pedig átjárja a fűszerek intenzív íze.
Ha szereted az arab konyha ízeit, a tabulé salátát se hagyd ki.