Zöldséges, babos tészta, ahogy Olaszországban készítik: ez lesz a kedvenc recepted vacsorára

Az olasz zöldséges-babos tészta rengeteg, sűrű mártással készül.

Olasz zöldséges, babos tészta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pasta e fagioli, vagyis az olasz babos tészta rengeteg, sűrű mártással készül, így egyfajta átmenetet képez a leves, a tészta és a ragu között. Érdemes az alapreceptet többféle zöldéggel is feldobni: ebbe a változatba sárgarépa és zellerszár kerül. Ha konzervbabból főzöd, hamarabb elkészül.

Zöldséges-babos olasz tészta

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg száraztészta
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 doboz vörösbabkonzerv
  • 2 sárgarépa
  • 2 zellerszár
  • 2 babérlevél
  • 1 l alaplé
  • 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál oregánó
  • bors
  • olívaolaj
  • késhegynyi chili
  • reszelt parmezán a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A sárgarépát tisztítsd meg és karikázd fel. A zellert és a hagymát is szeleteld fel. Egy lábosban hevíts olívaolajat. Tedd rá a zöldségeket és a hagymát, szórd meg őket sóval és borssal, és lefedve párold kis lángon 8-10 percig, amíg megpuhulnak. Ekkor nyomd hozzá a fokhagymát, fél perc kevergetés után pedig öntsd fel a paradicsomkonzervvel. Add hozzá az alaplevet és a babérlevelet, szórd meg oregánóval és chilivel, és gyöngyöztetve főzd össze tíz perc alatt. 

Mikor a leves ízei összefőttek, mérj ki belőle három decit úgy, hogy a zöldségekből is kerüljön bele, és tedd egy turmixgépbe. Add hozzá az egyik lecsepegtetett babkonzervet, és együtt pépesítsd. Kanalazd vissza a lábosba. Tedd a szószba a másik doboz babot és a tésztát, és lefedve főzd puhára. A savas közegben a tésztának a megszokottnál több időre, nagyjából 20 percre lesz szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon. A végén keverd el egy evőkanál olívaolajjal és a citromlével. Tálald reszelt parmezánnal.

Rozmaringos-fehérbabos ragu: gyors és tartalmas egytálétel

Ez az ízekben gazdag, rozmaringos-fehérbabos ragu az egyik legfinomabb komfortkaja, amit a hűvös időkben készíthetsz: gyorsan megvan, és különösebb konyhai tudást sem igényel.

Elolvasom

Kép: travellinglight / Getty Images

Ezt is szeretjük