Zöldséges, babos tészta, ahogy Olaszországban készítik: ez lesz a kedvenc recepted vacsorára
Az olasz zöldséges-babos tészta rengeteg, sűrű mártással készül.

A pasta e fagioli, vagyis az olasz babos tészta rengeteg, sűrű mártással készül, így egyfajta átmenetet képez a leves, a tészta és a ragu között. Érdemes az alapreceptet többféle zöldéggel is feldobni: ebbe a változatba sárgarépa és zellerszár kerül. Ha konzervbabból főzöd, hamarabb elkészül.
Zöldséges-babos olasz tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg száraztészta
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 doboz vörösbabkonzerv
- 2 sárgarépa
- 2 zellerszár
- 2 babérlevél
- 1 l alaplé
- 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
- 1 hagyma
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál oregánó
- só
- bors
- olívaolaj
- késhegynyi chili
- reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
A sárgarépát tisztítsd meg és karikázd fel. A zellert és a hagymát is szeleteld fel. Egy lábosban hevíts olívaolajat. Tedd rá a zöldségeket és a hagymát, szórd meg őket sóval és borssal, és lefedve párold kis lángon 8-10 percig, amíg megpuhulnak. Ekkor nyomd hozzá a fokhagymát, fél perc kevergetés után pedig öntsd fel a paradicsomkonzervvel. Add hozzá az alaplevet és a babérlevelet, szórd meg oregánóval és chilivel, és gyöngyöztetve főzd össze tíz perc alatt.
Mikor a leves ízei összefőttek, mérj ki belőle három decit úgy, hogy a zöldségekből is kerüljön bele, és tedd egy turmixgépbe. Add hozzá az egyik lecsepegtetett babkonzervet, és együtt pépesítsd. Kanalazd vissza a lábosba. Tedd a szószba a másik doboz babot és a tésztát, és lefedve főzd puhára. A savas közegben a tésztának a megszokottnál több időre, nagyjából 20 percre lesz szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon. A végén keverd el egy evőkanál olívaolajjal és a citromlével. Tálald reszelt parmezánnal.
Rozmaringos-fehérbabos ragu: gyors és tartalmas egytálétel
Ez az ízekben gazdag, rozmaringos-fehérbabos ragu az egyik legfinomabb komfortkaja, amit a hűvös időkben készíthetsz: gyorsan megvan, és különösebb konyhai tudást sem igényel.
ElolvasomKép: travellinglight / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- kelt tészta
- aprósütemény
A hagyományos disznótoros hájas pogácsa receptje: nem lehet belőle eleget készíteni

- egytálétel
- kelkáposzta