Szaftos, fűszeres zöldborsós rizottó: készítsd úgy, ahogy az olaszok
A zöldborsós rizottó lágy, krémes lesz, ha főzés közben gondoskodsz a folyadék pótlásáról.
Az olasz konyha egyik nagy kedvence a rizottó, amit különféle hozzávalókkal variálhatunk. Vannak, akik gombával, mások hússal teszik tartalmasabbá, de friss zöldségekkel is laktató. Az olaszok legtöbbször arborio vagy a carnaroli rizzsel dolgoznak, ezeknek magas a keményítőtartalmuk, így jól magukba szívják a folyadékot, és krémesebbé teszik a fogást.
Zöldborsós rizottó
Hozzávalók 4 személyre
- 2 bögre rizottórizs
- 4 bögre zöldségalaplé
- 1 bögre zöldborsó
- 0.5 bögre fehérbor
- 10 dkg parmezán sajt
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 db sárgarépa
- só, bors ízlés szerint
- petrezselyem
Elkészítés:
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd süsd két-három percig, amíg a hagyma megpuhul. Arra ügyelj, hogy ne piruljon meg. Tedd hozzá a kis darabokra vágott répát, azzal is süsd egy kicsit. Szórd a rizst is a lábosba, és kevergetve pirítsd addig, amíg kissé áttetszővé válik. Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd addig, amíg a bor teljesen elpárolog. Kevergesd folyamatosan, hogy ne ragadjon le.
Kezdd el adagolni az alaplevet. Mindig hagyd, hogy a rizs magába szívja a folyadékot, mielőtt újabb adagot öntenél hozzá. Főzd a rizst körülbelül 18-20 percig. Amikor már majdnem teljesen megfő, add hozzá a zöldborsót, és főzd még három-négy percig. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd keverd hozzá a reszelt parmezánt és a vajat. Végül szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
A rizottót sok gombával is érdemes megkóstolni!
Krémes gombás rizottó rengeteg sajttal: így készítve biztos a siker
A bársonyos textúrájú rizottó igazi minimalista fogás, mely hús nélkül is tökéletes, remek vacsora.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Képek forrása: Getty Images Hungary