Szaftos, fűszeres zöldborsós rizottó: készítsd úgy, ahogy az olaszok

A zöldborsós rizottó lágy, krémes lesz, ha főzés közben gondoskodsz a folyadék pótlásáról.

Zöldborsós rizottó receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olasz konyha egyik nagy kedvence a rizottó, amit különféle hozzávalókkal variálhatunk. Vannak, akik gombával, mások hússal teszik tartalmasabbá, de friss zöldségekkel is laktató. Az olaszok legtöbbször arborio vagy a carnaroli rizzsel dolgoznak, ezeknek magas a keményítőtartalmuk, így jól magukba szívják a folyadékot, és krémesebbé teszik a fogást.

Zöldborsós rizottó

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 bögre rizottórizs
  • 4 bögre zöldségalaplé
  • 1 bögre zöldborsó
  • 0.5 bögre fehérbor
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db sárgarépa
  • só, bors ízlés szerint
  • petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd süsd két-három percig, amíg a hagyma megpuhul. Arra ügyelj, hogy ne piruljon meg. Tedd hozzá a kis darabokra vágott répát, azzal is süsd egy kicsit. Szórd a rizst is a lábosba, és kevergetve pirítsd addig, amíg kissé áttetszővé válik. Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd addig, amíg a bor teljesen elpárolog. Kevergesd folyamatosan, hogy ne ragadjon le.

 

Kezdd el adagolni az alaplevet. Mindig hagyd, hogy a rizs magába szívja a folyadékot, mielőtt újabb adagot öntenél hozzá. Főzd a rizst körülbelül 18-20 percig. Amikor már majdnem teljesen megfő, add hozzá a zöldborsót, és főzd még három-négy percig. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd keverd hozzá a reszelt parmezánt és a vajat. Végül szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.

A rizottót sok gombával is érdemes megkóstolni!

Krémes gombás rizottó rengeteg sajttal: így készítve biztos a siker

A bársonyos textúrájú rizottó igazi minimalista fogás, mely hús nélkül is tökéletes, remek vacsora.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük