A híres francia vinaigrette öntet: isteni és egyszerű dresszing
A könnyed vinaigrette öntetet otthon is elkészítheted, és ízfokozó vagy tartósítószer nélkül is tökéletes lesz.
![Vinaigrette öntet](https://kep.index.hu/1/0/3407/34079/340795/34079515_36bea7bc4d3ae512039a002ff3c10bc6_wm.jpg)
A francia konyha egyik kedvence az olívaolaj- és ecetalapú vinaigrette öntet, ami az egyik legjobb dresszing zöldsalátákra, az elkészítése pedig csupán pár percet vesz igénybe. Nagyon fontos, hogy kiváló minőségű olívaolajat használj. A balzsamecet helyett alma- vagy borecet is tökéletes hozzá. Az alapreceptet zöldfűszerekkel is gazdagíthatod.
Vinaigrette öntet
Hozzávalók
- 1.2 dl olívaolaj (extra szűz)
- 3 evőkanál balzsamecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál méz
- só
- bors
- zöldfűszerek
Elkészítés:
Öntsd egy kis tálba az olívaolajat, tedd hozzá a balzsamecetet, a mustárt, a mézet, a zúzott fokhagymát, és dobj még hozzá sót, borsot. Kézi habverővel vagy villával keverd jól össze. Kóstold meg, ha szükséges, szórj még hozzá fűszert. A zöldfűszerek is illenek hozzá, a rozmaring és a bazsalikom különösen.
Azonnal tálalhatod is, de még jobb, ha néhány órára hűtőbe teszed. A házi vinaigrette öntet a hűtőben 7-10 napig tárolható. Ha kissé megszilárdul a hűtőszekrényben, hagyd szobahőmérsékleten 5-10 percig, vagy rakd a mikróba néhány másodpercre, és keverd jól össze. Így ismét tökéletes állagú lesz.
Ha szereted a salátákat, az egyszerű paradicsomos változat is ízleni fog. Főleg, ha fetával is megbolondítod.