Vékony tésztás sült túrótorta: az alap roppan, a krém remegős
A sült túrótorta alja vékony vajas tészta, a tetején pedig gazdag krém terül el.

A túrós sütik nem véletlenül sokak kedvencei: egyszerű alapanyagokból, könnyen elkészülnek, és lehetetlen megunni őket. Némelyik változata sütés nélkül készül, a hidegebb hónapokban azonban jobban esik a tepsiben készülő vékony tésztás sült túrótorta, amelynek a tésztája éppolyan csodálatos, mint a tetejére kanalazott gazdag krém.
Vékony tésztás sült túrótorta
Hozzávalók x cm-es formához 28 cm átmérőjű formához
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
A krémhez:
- 50 dkg túró
- 40 dkg tejföl
- 20 dkg porcukor
- 5 dl tej
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tésztához a lisztet keverd el a porcukorral és morzsold el a felkockázott hideg vajjal. Gyúrd gyors mozdulatokkal össze, nem baj, ha maradnak benne vajdarabok, sőt, jót is tesz a tésztának. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát. Utána nyújtsd ki akkorára, hogy egy tortaforma oldalát is befedje belülről. Szurkáld meg villával, és told 180 fokos sütőbe 10 percre.
Amíg a tészta sül, állítsd össze a tölteléket. A túrót törd át, keverd el a többi hozzávalóval. A tésztát vedd ki a sütőből, oszd el rajta a krémet, és told vissza kb 90 percre. A híg krém a sütőben szépen össze fog állni. Ha a széle barnulni kezd, vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, és csak utána szeleteld.
Narancsos pite téli kiadásban: könnyed, selymes és aromás
Ez a pite az elterjedtebb citrompite mintájára készül, azzal a csavarral, hogy citrom helyett narancs kerül bele: a tökéletes téli desszert!
ElolvasomKép: Mizina / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- ricotta
Olasz fánkok ricottával gyúrva: nem lehet belőle eleget készíteni

- mogyoró
- sütemény