Omlós málnás pite csodás házi vaníliakrémmel

Ez a finom, illatos házi pite pont olyan, mintha a nagyi készítette volna.

Vaníliás-málnás pite recept
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az omlós linzertésztából készülő vaníliás, málnás pite már jelzi, hogy nyakunkon a nyár. A savanykás gyümölcs és az édes, selymes krém együtt igazán pazar élvezetet nyújt.

Érdemes egyszerre több adag tésztát gyúrni, mert a mélyhűtőben hosszú ideig eláll. A házi vaníliás krém sokkal finomabb, mint a puding. A még teljesebb siker érdekében tálaláskor tejszínhabot is nyomhatsz a tetejére, esetleg meglocsolhatod likőrrel.

Vaníliás-málnás pite

Tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  •  8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

A vaníliás krémhez

  • 3 dl tej
  • 2 tojássárga
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 vaníliarúd

Tetejére:

  • 30 dkg málna
Elkészítés ideje: 50 perc, pihentetés: 30 perc

A lisztet keverd össze a sóval, ad hozzá a hideg vajat, és morzsold össze. Ha kellően morzsalékos, rakd hozzá a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd gyorsan gyúrd össze. Ha szükséges, kevés vizet is adj hozzá. A lényeg, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen.  Tedd egy tálba, takard le, majd pihentesd legalább fél órát a hűtőben.

Ezt követően nyújtsd ki fél centi vastagra, és egyengesd egy zsírral kikent, liszttel megszórt kerek pite- vagy tortaformába úgy, hogy legyen két-három centis pereme is. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.

Közben a krémhez öntsd egy lábosba a tejet, rakd hozzá a cukrot, a tojássárgát, a vaníliarúd kikapart magját, majd több részletben a lisztet. Kis tűzön, állandóan kevergetve főzd addig, amíg jól besűrűsödik. Egyengesd a pitére, majd tedd rá a megmosott, lecsepegtetett málnát. Rakd a hűtőbe addig, amíg jól megdermed. 

Ezt is szeretjük