Omlós málnás pite csodás házi vaníliakrémmel
Ez a finom, illatos házi pite pont olyan, mintha a nagyi készítette volna.
Az omlós linzertésztából készülő vaníliás, málnás pite már jelzi, hogy nyakunkon a nyár. A savanykás gyümölcs és az édes, selymes krém együtt igazán pazar élvezetet nyújt.
Érdemes egyszerre több adag tésztát gyúrni, mert a mélyhűtőben hosszú ideig eláll. A házi vaníliás krém sokkal finomabb, mint a puding. A még teljesebb siker érdekében tálaláskor tejszínhabot is nyomhatsz a tetejére, esetleg meglocsolhatod likőrrel.
Vaníliás-málnás pite
Tésztához
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A vaníliás krémhez
- 3 dl tej
- 2 tojássárga
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 vaníliarúd
Tetejére:
- 30 dkg málna
A lisztet keverd össze a sóval, ad hozzá a hideg vajat, és morzsold össze. Ha kellően morzsalékos, rakd hozzá a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd gyorsan gyúrd össze. Ha szükséges, kevés vizet is adj hozzá. A lényeg, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen. Tedd egy tálba, takard le, majd pihentesd legalább fél órát a hűtőben.
Ezt követően nyújtsd ki fél centi vastagra, és egyengesd egy zsírral kikent, liszttel megszórt kerek pite- vagy tortaformába úgy, hogy legyen két-három centis pereme is. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.
Közben a krémhez öntsd egy lábosba a tejet, rakd hozzá a cukrot, a tojássárgát, a vaníliarúd kikapart magját, majd több részletben a lisztet. Kis tűzön, állandóan kevergetve főzd addig, amíg jól besűrűsödik. Egyengesd a pitére, majd tedd rá a megmosott, lecsepegtetett málnát. Rakd a hűtőbe addig, amíg jól megdermed.