Mennyei vaníliás epertorta puha piskótából: gyerekkori nagy kedvencünk
A klasszikus gyümölcstorta igazi régimódi édesség. Az édes piskóta, a vaníliapuding és az eper együtt ellenállhatatlan.

vanilias-epertorta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyümölcstorta mindenki nagy kedvence. A vizes piskóta finom puha, magas és kevésbé kényes, mint a hagyományos hattojásos. Krémnek a vaníliapuding is tökéletes. Sokféle gyümölccsel teheted még csábítóbbá, most szezonban eperrel a legvonzóbb. Ha szeretnél, a tetejére még rezgő zselét is rakhatsz. 

Vaníliás epertorta

Hozzávalók:

A tésztához

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • zsír + zsemlemorzsa a formához

A krémhez

  • 50 dkg eper
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet vegyítsd a sütőporral. A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét a csipet sóval verd kemény habbá. A tojások sárgáját kezdd el kikeverni a porcukorral, majd pár perc után csorgasd hozzá a vizet, és dolgozd jó habosra. Forgasd hozzá a keményre felvert tojáshabot, szitáld hozzá a sütőporos-lisztes keveréket, majd fakanállal óvatosan keverd össze.
 

A tortaformát kend ki zsírral, majd szórd meg zsemlemorzsával. Ezután egyenletesen öntsd bele a tésztát. Helyezd előmelegített sütőbe, majd 170 fokon süsd meg 12-15 perc alatt. Közben ne nyitogasd a sütőajtót, mert a tészta összeesik. A sütőből kivéve hagyd pár percig a formában, majd egy gyors mozdulattal fordítsd egy tálcára, és hűtsd ki egészen.


A krémhez kevés tejet keverj csomómentesre a pudingporral. A többi tejet forrald fel, közben add hozzá a kristálycukrot. Öntsd hozzá a pudingport, és kevergetve sűrítsd be. Hagyd kihűlni, majd kend a piskóta tetejére. Végül rakd ki ízlésesen a megmosott, lecsepegtetett eperrel. A kész süteményt legalább egy órára tedd hűtőszekrénybe. 
A vajas, omlós pitébe is tökéletes az eper. Ráadásul kétféle formában is belekerülhet a piros gyümölcs. 

Ezt is szeretjük