Légiesen könnyű, vaníliakrémes mille-feuille: a ropogós tésztájú, ezerlevelű süti
A réteges krémes, vagyis a híres mille-feuille könnyű, ropogós, vaníliakrémmel ellenállhatatlan, és már a látványa elkápráztat.

- Illatos, frissítő testpermet házilag a kedvenc illóolajodból: egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád »
- Hamar kiverik a biztosítékot, pedig sokan viselik így ezeket a darabokat: 6 részlet a nyári öltözékben, ami megosztónak számít »
- 7 nap alatt tisztább, erősebb, ragyogóbb bőr? – A megújult szépségampullák tesztje minket is meglepett »

- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
- Illetlennek tűnsz, ha így jelensz meg egy esküvőn: 10 tiltólistás ruha és kiegészítő
A mille-feuille a franciák híres krémese szó szerinti fordításban ezer levelet jelent. Az elnevezés a többrétegű leveles tésztára utal. A süti nagy múltra tekint vissza, hisz már a 17. században is készítettek hasonlót. Bár cukrászdákban is kapható, otthon is próbálkozhatsz vele. Nagy előnye, hogy a tésztakészítéssel nem kell foglalkoznod, ha van a hűtődben bolti leveles tészta. Ha teheted, a puding helyett főzz házi vaníliakrémet.
Vaníliakrémes mille-feuille
Hozzávalók
A tésztához
- 30 dkg leveles tészta
- 2 evőkanál porcukor
A krémhez
- 5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1 rúd vanília
A tetejére
- 10 dkg fehér csoki
- 5 dkg étcsoki
Elkészítés:
A leveles tésztát 10 perccel felhasználás előtt vedd ki a hűtőből, majd tekerd ki, vagy nyújtsd ki körülbelül két milliméter vastagra. Szórd meg porcukorral, és sodrófával nyomkodd a tésztába. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és szurkáld meg több helyen, hogy ne púposodjon fel, vagy tegyél rá egy másik tepsit nehezéknek. Előmelegített sütőben, 190 fokon süsd aranyszínűre 12-15 perc alatt.
A krémhez a tojássárgát keverd ki a cukorral, a vaníliával, önts hozzá másfél deci tejet. A maradék tejet tedd fel főni, és csorgasd bele a tojásos masszát, majd részletekben a lisztet, és kevergetve főzz belőle sűrű krémet. Amikor langyosra hűl, dolgozd hozzá a feldarabolt vajat.
A kihűlt tésztát vágd három részre, és kend meg a lapokat a krémmel. A kétféle csokit olvaszd fel, majd előbb a fehér csokit öntsd a süti tetejére, és egyenletesen kend el rajta. Az étcsokit öntsd egy kilyukasztott zacskóba, és nyomj vékony csíkokat a torta tetejére. Egy fogvájóval díszítsd tetszés szerint. Tedd a hűtőbe legalább négy órára, de még jobb, ha egy napig pihenteted, és utána szeleteled fel.
Még több recept