Az igazi vajas croissant receptje
Indítsd a napodat házi vajas croissant-nal. Bár időigényes az elkészítése, megéri a fáradságot.
Az igazi vajas croissant kívül ropogós, belül nagyon lágy. Akkor a legjobb, ha készítés közben a rétegeket külön vajazod meg. A legkedveltebb francia péksüteményt fogyasztáskor kend meg lekvárral, vagy vágd ketté, és pakold meg gazdagon.
Vajas croissant
Hozzávalók 8 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 dl meleg tej
- 2 dl meleg víz
- 5 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál élesztő
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Öntsd a tejet egy nagyobb tálba, adj hozzá két evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt. Jól keverd össze, és várj körülbelül tíz percig, amíg az élesztő felfut, azaz a térfogata jelentősen megnő, a teteje pedig habos lesz. Tedd hozzá a sót, a lisztet, a vizet, a maradék cukrot, majd jól dolgozd össze. A liszt mennyisége a minőségétől is függ. Egy idő után rakj még bele 5 dekagramm olvasztott vajat, és dagaszd tovább. Ha a tészta elválik az edény falától, a felszíne pedig sima és fényes, fedd le. Tedd meleg helyre, és várd meg, amíg jól megkel, majdnem a duplájára nő. Ez körülbelül egy óra.
Kelesztés utána rakd a tésztát lisztezett felületre, gyúrd át, majd vágd nyolc egyenlő részre, és formázz kis cipókat. Nyújts ki egyet kör alakúvá. A 20 dekagramm fagyos vajat oszd hét részre, és reszeld vagy vágd az egyik darabkát a vékonyra nyújtott lapra. Majd fedd be a vajat egy újabb kör alakú lappal. Folytasd így tovább, egészen addig, amíg a tészta és a vaj el nem fogy. Utána ismét nyújts egy kicsit a lapokon.
Takard le frissen tartó fóliával, és tedd fél órára a hűtőbe. A nyújtást még háromszor ismételd meg, legalább fél óra különbséggel, majd pihentesd a tésztát minimum hat órán át.
Végül sütés előtt nyújtsd az egészet körülbelül 1 centiméter vastag körré, és vágd nyolc-tíz cikkre úgy, mintha tortát szelnél. Tekerd fel a croissant-okat a szélesebb végéktől indulva, és kend meg a felvert tojással, majd tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kissé távolabb. Előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd szép pirosra.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció