Tejszínes ünnepi borleves illatos fűszerekkel: pillanatok alatt kész a fejedelmi fogás
Az ünnepi borlevessel jól fog kezdődni a karácsonyi vacsora.
![Ünnepi borleves](https://kep.index.hu/1/0/4667/46670/466704/46670482_a8e56c9f64725db7c789f30644d35911_wm.jpg)
Az ünnepi borleves nemcsak azért kitűnő választás a karácsonyi asztalra, mert nagyon kevés munkával készen van, hanem azért is, mert az alkohol elfő belőle, így egy kevés akár a gyerekeknek is adható.
Ünnepi borleves
Hozzávalók 6 személyre
- 1 l száraz fehérbor
- 10 dkg cukor
- 10 szem szegfűszeg
- 5 tojássárgája
- 3 dl víz
- 2 dl habtejszín
- 2 rúd fahéj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 narancs
- 1 citrom
Elkészítés:
Egy fazékban melegítsd össze a vizet és a bort, közben add hozzá a szegfűszeget, a fahéjat és a vaníliakivonatot. A citrom és a narancs héját reszeld le, add a leveshez, és facsarj bele egy keveset a gyümölcsök levéből is. 15-20 perc alatt forrald össze. Ennyi idő elég ahhoz, hogy az alkohol elpárologjon belőle, az ízei pedig megfelelően összeérjenek. Ha készen van, szűrd le.
A tojássárgákat keverd el a cukorral és a habtejszínnel, és adj hozzá néhány evőkanállal a léből is. Öntsd óvatosan a gyöngyöző levesbe, vigyázva, hogy a tojás ki ne csapódjon. Kis lángon főzd össze további öt-tíz percig, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ha mégis kicsapódott volna a tojás, pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben.
A selymes gesztenyekrémleves is nagy sikert arathat az ünnepkor.
Selymes gesztenyekrémleves rummal megbolondítva: az ünnepi asztal sztárja
Idén legyen egy különleges és fűszeres leves az ünnepi asztalon: a gesztenyéből készült rumos-narancsos verzió könnyed, mégis tartalmas fogás.
Elolvasom