Az igazi Újházy-tyúkhúsleves receptje: cérnametélttel tálalva az igazi

Az igazi Újházy-tyúkhúsleves aranysárga, illatos, tele van zöldségekkel, és a végén cérnametélt is fő benne.

Újházy-tyúkhúsleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az Újházy Edéről elnevezett Újházy-tyúkhúsleves eredetileg állítólag nem is tyúkból, hanem kakasból készült, ma már ez nehezen beszerezhető. Tyúkot azonban sok helyen kaphatsz, és az ebből készített leves szintén nagyon finom lesz. Egy egyszerű trükkel biztosíthatod azt is, hogy a leves színe gyönyörű aranysárga legyen.

Újházy-tyúkhúsleves

Hozzávalók

  • 50 dkg gomba
  • 30 dkg zöldborsó
  • 10 dkg karfiol
  • 7.5 dkg cérnametélt
  • 7 l víz
  • 6 sárgarépa
  • 4 fehérrépa
  • 2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb tyúk
  • 1 karalábé
  • 1 zellergumó
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál bors
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A tyúkot bontsd szét. Tedd fel egy nagy lábosban, hideg vízben kis lángon főni egy evőkanál sóval. Ne forrald, csak gyöngyöztesd. Így főzd csendesen, fedő nélkül három-négy órát, a habot néha szedd le róla.

 

Közben készítsd elő a zöldségeket. A hagymát hámozás nélkül vágd félbe, és egy száraz serpenyőben, nagy lángon, vágott felével lefelé süsd feketére. Ez adja majd meg a leves gyönyörű színét. A répákat, a karalábét és a zellergumót vágd hasábokra. A fokhagymagerezdeket pucold meg, és hagyd egyben. A karfiolt szedd rózsáira.

 

Ha letelt a hús főzésére szánt három-négy óra, tedd bele a lébe a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát, add hozzá a félbevágott paprikát és paradicsomot, a borsot, és egy újabb óra alatt főzd őket puhára. A főzési idő végén hagyd a levest állni tíz percig, ezután sűrű szitán szűrd át.

 

A gombát szeleteld fel, a borsót, ha szükséges, fejtsd ki. Tedd őket egy kisebb lábosba vagy serpenyőbe, szedj rájuk két merőkanál átszűrt levest, és így párold őket puhára tíz perc alatt. A levesből szedj egy másik adagot egy kisebb lábosba, és ebben főzd meg a cérnametéltet. Ha kész, szűrd le. A maradék átszűrt levest szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.

 

A húst, a zöldségeket és a gombát csinosan helyezd el egy tálon. Egy másik tálba szedd bele a tésztát. Így mindenki annyit szed belőlük a saját tányérjára, amennyit szeretne.

Könnyebb levesre vágysz? Készíts mennyei fogást gombából és árpából!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük