Az igazi Újházy-tyúkhúsleves receptje: cérnametélttel tálalva az igazi
Az igazi Újházy-tyúkhúsleves aranysárga, illatos, tele van zöldségekkel, és a végén cérnametélt is fő benne.
Bár az Újházy Edéről elnevezett Újházy-tyúkhúsleves eredetileg állítólag nem is tyúkból, hanem kakasból készült, ma már ez nehezen beszerezhető. Tyúkot azonban sok helyen kaphatsz, és az ebből készített leves szintén nagyon finom lesz. Egy egyszerű trükkel biztosíthatod azt is, hogy a leves színe gyönyörű aranysárga legyen.
Újházy-tyúkhúsleves
Hozzávalók
- 50 dkg gomba
- 30 dkg zöldborsó
- 10 dkg karfiol
- 7.5 dkg cérnametélt
- 7 l víz
- 6 sárgarépa
- 4 fehérrépa
- 2 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb tyúk
- 1 karalábé
- 1 zellergumó
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál bors
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A tyúkot bontsd szét. Tedd fel egy nagy lábosban, hideg vízben kis lángon főni egy evőkanál sóval. Ne forrald, csak gyöngyöztesd. Így főzd csendesen, fedő nélkül három-négy órát, a habot néha szedd le róla.
Közben készítsd elő a zöldségeket. A hagymát hámozás nélkül vágd félbe, és egy száraz serpenyőben, nagy lángon, vágott felével lefelé süsd feketére. Ez adja majd meg a leves gyönyörű színét. A répákat, a karalábét és a zellergumót vágd hasábokra. A fokhagymagerezdeket pucold meg, és hagyd egyben. A karfiolt szedd rózsáira.
Ha letelt a hús főzésére szánt három-négy óra, tedd bele a lébe a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát, add hozzá a félbevágott paprikát és paradicsomot, a borsot, és egy újabb óra alatt főzd őket puhára. A főzési idő végén hagyd a levest állni tíz percig, ezután sűrű szitán szűrd át.
A gombát szeleteld fel, a borsót, ha szükséges, fejtsd ki. Tedd őket egy kisebb lábosba vagy serpenyőbe, szedj rájuk két merőkanál átszűrt levest, és így párold őket puhára tíz perc alatt. A levesből szedj egy másik adagot egy kisebb lábosba, és ebben főzd meg a cérnametéltet. Ha kész, szűrd le. A maradék átszűrt levest szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
A húst, a zöldségeket és a gombát csinosan helyezd el egy tálon. Egy másik tálba szedd bele a tésztát. Így mindenki annyit szed belőlük a saját tányérjára, amennyit szeretne.
Könnyebb levesre vágysz? Készíts mennyei fogást gombából és árpából!
Vegyes gombaleves árpával: laktató fogás hús nélkül
Sűrű, tartalmas és tele van friss zöldfűszerekkel: ha unod már a gombából készült krémleveseket, akkor adj egy esélyt ennek a változatnak!
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció