Túrós pite sok körtével - Így marad omlós a tésztája
A túrós pite körtével eleve sikerre ítéltetett. Ha karamelles öntettel kínálod, még több bókot kapsz.
A túrós pite körtével az idény nagy slágere. Érdemes egy-két órával a fogyasztás előtt megsütnöd, akkor a tészta még omlósabb lesz, az ízek pedig jobban összeérnek. Ez a recept szinte elronthatatlan.
Túrós pite körtével
Hozzávalók 12 szelethez
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 1-2 evőkanál tejföl
- 3 cl víz
- 1 csomag sütőpor
Töltelékhez
- 50 dkg félzsíros tehéntúró
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 citrom
- 1 vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 4 körte
Elkészítés:
A tészta összeállítása előtt legalább egy órával vedd ki a hozzávalókat a hűtőből. Majd a sütőporral elkevert lisztet morzsold össze a vajjal, utána a porcukorral, a tejföllel és a vízzel gyúrd rugalmas tésztává. Tedd 15-20 percre a mélyhűtőbe. Ezt követően a tészta felét nyújtsd fél centis lappá.
A krémhez a friss túrót törd át krumplinyomón. A tojásokat válaszd ketté, és a sárgáját keverd a túróhoz, majd mehet hozzá a tejföl, a cukor, a vaníliás cukor, a citrom reszelt héja és egy csipet só. Verd kemény habbá a tojások fehérjét, és nagyon óvatosan azt is forgasd a krémhez.
A kedvenc pite- vagy tortaformádat zsírozd ki, szórd meg liszttel, és béleld ki a tésztával. Kend meg a krémmel, pakold rá a meghámozott, szeletekre vágott körtét. Tedd előmelegített sütőbe a tésztát, és 180 fokon, 30-35 perc alatt süsd szép pirosra.
