Vajdasági túrós, mazsolás pite cukormázzal a tetején - Igazi békebeli recept
A cukormáztól és a felturbózott tölteléktől a túrós pite extrává válik.
A túrós pite generációk kedvence, és a Vajdaságban is így készítik. Rengeteg változata közül ez az egyik legfinomabb, és az elkészítése sem bonyolult. Arról nem beszélve, hogy a tésztája napokig puha marad.
Túrós pite cukormázzal
Hozzávalók 24 szelethez
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojásárga
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
Töltelékhez
- 50 dkg tehéntúró
- 5 dkg mazsola
- 3 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- búzadara
- csipet só
Mázhoz
- 25 dkg cukor
- 6 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál víz
Elkészítés:
Morzsold össze a vajat a sütőporral vegyített liszttel, add hozzá a tojássárgát, a tejfölt, a cukrot, a csipet sót, majd gyors mozdulatokkal jól gyúrd össze. Felezd el a tésztát, és formázz két cipót. Letakarva pihentesd a hűtőben egy órán át.
Közben készítsd el a tölteléket. A túrót törd át krumplinyomóval. Add hozzá a tojássárgát, a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját és a mazsolát. A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd a túrós keverékhez.
Pihentetést követően az egyik gombócot nyújtsd ki lisztezett felületen fél centi vastagra, majd rakd a vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Szórd meg a tésztát búzadarával, és egyengesd rá a túrós masszát. A másik gombócot is nyújtsd ki, és fedd be vele a tölteléket. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon körülbelül 40 perc alatt. A mázhoz a cukrot keverd simára a citromlével és a vízzel, majd kend a pite tetejére, de csak akkor ha teljesen kihűlt már.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció