Vajdasági túrós, mazsolás pite cukormázzal a tetején - Igazi békebeli recept

A cukormáztól és a felturbózott tölteléktől a túrós pite extrává válik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túrós pite generációk kedvence, és a Vajdaságban is így készítik. Rengeteg változata közül ez az egyik legfinomabb, és az elkészítése sem bonyolult. Arról nem beszélve, hogy a tésztája napokig puha marad.

15767817 6db8503e49782badd5be7cbcae17c15b wm

Túrós pite cukormázzal

Hozzávalók 24 szelethez

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojásárga
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Töltelékhez

  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 dkg mazsola
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • búzadara
  • csipet só

Mázhoz

  • 25 dkg cukor
  • 6 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

Morzsold össze a vajat a sütőporral vegyített liszttel, add hozzá a tojássárgát, a tejfölt, a cukrot, a csipet sót, majd gyors mozdulatokkal jól gyúrd össze. Felezd el a tésztát, és formázz két cipót. Letakarva pihentesd a hűtőben egy órán át.

Közben készítsd el a tölteléket. A túrót törd át krumplinyomóval. Add hozzá a tojássárgát, a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját és a mazsolát. A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd a túrós keverékhez.

Pihentetést követően az egyik gombócot nyújtsd ki lisztezett felületen fél centi vastagra, majd rakd a vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Szórd meg a tésztát búzadarával, és egyengesd rá a túrós masszát. A másik gombócot is nyújtsd ki, és fedd be vele a tölteléket. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon körülbelül 40 perc alatt. A mázhoz a cukrot keverd simára a citromlével és a vízzel, majd kend a pite tetejére, de csak akkor ha teljesen kihűlt már.
 

15767821 745e9d6102d81cd9a778132fb49a14e2 wm

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük