Könnyed, krémes és omlós: mennyei túrós-áfonyás pite linzertésztából
Az isteni, túrós-morzsás pite még egyszerűbb és gyorsabb, ha a tetejére csak úgy rászórod a tésztát.

Könnyed, krémes és omlós: mennyei túrós-áfonyás pite linzertésztából
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az illatozó, pehelykönnyű túrós pitére nem lehet nemet mondani. Néha nem árt változtatni kicsit a megszokott recepten, izgalmasabb lesz, ha a teteje morzsás, a túrót pedig felturbózod friss, fanyar áfonyával. Gyorsan dolgozz a tésztával, hogy tényleg omlós legyen, és feltétlenül pihentesd a hűtőben.

Túrós-áfonyás pite

Hozzávalók:

Tésztához

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

Töltelékhez

  • 70 dkg túró
  • 30 dkg áfonya
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a sütőport, a sót, és morzsold össze a vajjal. Tedd hozzá a cukrot, a vaníliát, a villával felvert tojást és egy-két evőkanál tejfölt, majd gyorsan gyúrd össze. Formázz belőle két cipót, és mehet a hűtőbe legalább fél órára.


A töltelékhez a túrót nyomkodd meg villával, keverd hozzá a cukrot, a vaníliás pudingport és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd a túróhoz. Ha szeretnél még lazítani a masszán, tejföllel megteheted.

 

Pihentetés után az egyik gombóc tésztát nyújtsd ki, és egyengesd egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe vagy piteformába. Kend rá a túrós tölteléket, majd mehet rá a megmosott, lecsepegtetett áfonya, végül a maradék tésztát lisztes kézzel morzsold a tetejére. Told 180 fokos sütőbe, és süsd meg körülbelül 40 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből. Várd meg, míg kihűl, utána szeleteld fel.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük