Fűszeres, szaftos cukkinihajó ropogós sajttal: kétféle töltelékkel is elkészítheted

A töltött, sajttal borított cukkinihajót legalább egyszer el kell készítened a szezonban.

Töltött cukkinihajó sajttal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sütőben sült, töltött cukkini vagy cukkinihajó egészséges és tápláló főfogás lehet, ráadásul most egy olyan receptet mutatunk, melyből, ha vegetáriánus vagy, a húst egész nyugodtan ki is hagyhatod, rábízva magad arra az ízélményre, melyet a rizs és a fűszeres zöldségek összhangja jelent.

Töltött cukkinihajó sajttal

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 4 közepes méretű cukkini
  • 40 dkg darált hús
  • 25 dkg sajt
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 20 dkg rizs - ha hús nélkül készíted, 30 dkg
  • 3 paradicsom
  • 2 paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 0.5 mokkáskanál majoránna
  • 0.5 mokkáskanál kakukkfű
  • 0.5 mokkáskanál rozmaring
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit mosd meg, vágd le a végeit, vágd félbe hosszában, majd vájd ki a magos, puha belsejét. Tedd félre az így kapott hajócskákat. Ha zsenge cukkinit használsz, aminek inkább csak húsa van, mint puha, magos része, a belsejét vágd kockákra, és add később a gombával együtt a töltelékhez.

 

A töltelékhez főzd meg a rizst, mosd át, és tedd félre. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, a paradicsomot és a paprikát mosd meg, és kockázd fel, a gombát pedig pucold meg, és vágd kisebb darabokra. Kevés olajon dinszteld meg a hagymát, dobd rá a fokhagymát is, majd mehet rá a paprika és a paradicsom. Amikor kezdi belengeni a konyhát az utánozhatatlan lecsóillat, forgasd át a pirospaprikával, majd add hozzá a gombát és darált húst is. Pirítsd meg kicsit, majd önts hozzá 1-1,5 deci vizet, keverd össze, fűszerezd, sózd, borsozd, és körülbelül 20 percig párold, míg kész nem lesz a hús és a gomba. Ezután vedd le a tűzről, és keverd össze a rizzsel. Ha hús nélkül készíted, kevesebb idő is elég, addig párold, míg a gomba meg nem puhul.

 

Töltsd meg a cukkiniket az így kapott keverékkel, majd tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és alufóliával letakarva, 180 fokos sütőben süsd körülbelül 20 percig. Ezután vedd ki, vedd le a fóliát, szórd rá a sajtot, és süsd egészen addig, míg rá nem pirul, ez körülbelül 10 perc.

Cukkinicsónak rengeteg sajttal és ricottával töltve: a gyerekek is imádni fogják

Cukkiniből nagyon mutatós és finom fogást készíthetsz, a töltött zöldség nagyon kapós lesz.

Elolvasom

Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük