Omlós, tökmagos pogácsa: csak semmi kelesztés
Fantasztikus ez a gyors pogácsarecept, ha nincs időd vagy kedved hosszú ideig a tésztakészítéssel bajlódni.
Ez a tökmagos pogácsa tényleg hamar elkészül. A tésztájába az élesztő helyett sütőpor kerül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz omlós és magas. Már a pogácsa sütésekor fantasztikus illatok lengik be az egész lakást. A siker egyik titka, hogy a tésztába a vaj mellé kerül zsír is. A tökmag mellé pedig szórhatsz még szezámmagot.

Tökmagos pogácsa
Hozzávalók
- 45 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg sajt
- 5 dkg zsír
- 5 dkg tökmag
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sütőport, majd a vajjal és a zsírral morzsold össze. Ha elég morzsalékos, mehet hozzá a só, a tojássárgája és a reszelt sajt. A tejfölt fokozatosan adagold hozzá. Ha összeáll, és könnyen nyújtható, formázz belőle gombócot, és tedd a hűtőbe egy órára.
Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagra, és szúrd ki tetszőleges méretű kiszúróval. Pakold a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a villával felvert tojásfehérjével, és szórd meg tökmaggal. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 25-30 perc alatt aranybarnára.
