A tökéletes linzertészta titka: ezekkel az arányokkal lesz igazán omlós
A tökéletes linzertészta titka a hozzávalók arányában és hőmérsékletében rejlik.
Ha ismered a tökéletes, omlós linzertészta elkészítésének módját, finomabbnál finomabb kekszeket, pitéket, sütiket állíthatsz össze a segítségével. Az alapvető hozzávalókon kívül tehetsz még hozzá joghurtot, tojást is, hogy lágyítsd a masszát.
A tökéletes linzertészta
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- tejföl, joghurt, plusz tojássárga, ha szükséges
Elkészítés:
Az alap linzertészta készítése a 3:2:1 szabályon alapul, vagyis egy tojáshoz egy rész cukor, két rész vaj és három rész liszt kerül. Arról megoszlanak a vélemények, hogy egész tojást kell-e bele használni, vagy csak sárgáját. Az egész tojás dúsabb, de a fehérje gyakran keményebbé, törékenyebbé teszi a tésztát.
A legfontosabb, hogy a vaj készítés közben ne olvadjon meg, mert akkor a liszt magába szívja a zsiradékot. Hogy ezt elkerüld, célszerű a vajat előre felkockázni, így könnyebben és gyorsabban lehet dolgozni vele, és a többi hozzávalót is amennyire lehet, hideg állapotban adni a tésztához. Legjobb módszer, ha kézi robotgéppel kevered össze, így biztos, hogy a vaj nem fog megolvadni. Robotgéppel morzsalékos tésztát fogsz kapni, ezt egy deszkán kézzel pillanatok alatt egyneművé gyúrhatod. A sütni kívánt süti jellegétől függően adhatsz hozzá még egy plusz tojássárgát vagy egy-két kanál tejfölt, joghurtot is.
Miután összeállítottad a tésztát, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél-egy órát. Ennél hosszabb időre nincs szükség. A pihetetési idő leteltével nyújtsd ki, szaggass belőle kekszeket, vagy egyben helyezd egy tepsi- vagy piteformába. Általában nagyon hamar megsül: a keksz formájú linzernek elég 160 fokon tíz perc. A piték több időt igényelnek, de ezeket sem szabad túlsütni: amikor szép színt vesznek fel, veheted is ki őket a sütőből.
Ha egy kicsit még csavarnál az alaprecepten, darált mandulát is tehetsz a tésztába.
Omlós linzer selymes citromkrémmel töltve: a tésztába őrölt mandula is kerül
A karácsonyi linzer nem a megszokott módon készül, a tésztába darált mandula kerül, az érmék közt pedig selymes citromkrém terül el.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció