Hűsítő citromos tiramisu: ebbe a receptbe nem kell nyers tojás

A krémes, kávés tiramisu citromos változatban csodás, hűsítő nyári desszert.

Citromos tiramisu
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nehéz, kávés, mascarponés rétegekkel készülő tiramisu nyári változata ez a savanykás, citromos édesség, amelyet bárki szívesen kanalaz a forró estéken is. Ebből a receptből a kávé most kimarad, és nyers tojás sem kerül bele, ami a meleg időben szintén nem elhanyagolható szempont. A rétegeket citromkrém fogja össze, amelyet akár napokkal korábban is elkészíthetsz, a maradék pedig palacsinta töltelékeként használható fel.

Citromos tiramisu

Hozzávalók 4 személyre

A citromkrémhez:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 8.5 dkg vaj
  • 4 tojássárgája
  • 3 citrom kifacsart leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet

A tiramisuhoz:

  • 50 dkg mascarpone
  • 25-30 db babapiskóta
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 2.5 dl citromkrém
  • 1.25 dl limoncello
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Először a citromkrémet állítsd össze. Ehhez a hozzávalókat a vaj kivételével gőz fölött főzd össze. Legalább tíz percig kevergesd őket folyamatosan, amíg a szósz besűrűsödik. Ha nem sűrűsödik, csavard kicsit feljebb alatta a lángot. Ha kész, húzd le a tűzről, és keverd bele több adagban a felkockázott vajat. Egyszerre mindig csak annyit tegyél bele, hogy felolvadjon. Az így kapott krémet kanalazd üvegbe, és fedd le fóliával, hogy ne bőrösödjön. Hűtőben tíz napig eláll. A tiramisuhoz egy bögre, nagyjából két és fél deci krémre lesz szükséged.

 

A tiramisu összeállításához a jól behűtött tejszínt verd habbá. Egy másik tálban robotgéppel keverd el a mascarponét a kétféle cukorral, majd forgasd hozzá a reszelt citromhéjat. Több adagban keverd össze a mascarponét a tejszínhabbal.

 

A babapiskótákat egyenként mártsd meg a limoncellóban, és egy rétegben rakd ki velük egy tepsi alját. Ha szükséges, a megfelelő helykihasználás érdekében nyugodtan törd őket ketté. Kanalazd rájuk a citromkrém felét. Erre jöhet egy újabb adag babapiskóta és citromkrém, majd az egészet fedd be a mascarponés tejszínhabbal. Hat órára tedd a hűtőbe. Ha igazán szépen szeretnéd szeletelni, tálalás előtt fél órára a fagyasztóba is rakhatod, hogy megdermedjen, de vigyázz, ne felejtsd ott, hogy jéggé ne fagyjon.

A citrom a hűsítő nyári italoknak is elmaradhatatlan összetevője.

Gyömbéres limonádé: különleges frissítő kevés munkával

A gyömbér és a citrom nagyon jó barátok, és ezt ebben a limonádéban is bebizonyítják: házi gyömbérszörp kerül a frissítőbe.

Elolvasom

Kép: msheldrake / Getty Images

Ezt is szeretjük