Hűsítő citromos tiramisu: ebbe a receptbe nem kell nyers tojás
A krémes, kávés tiramisu citromos változatban csodás, hűsítő nyári desszert.

A nehéz, kávés, mascarponés rétegekkel készülő tiramisu nyári változata ez a savanykás, citromos édesség, amelyet bárki szívesen kanalaz a forró estéken is. Ebből a receptből a kávé most kimarad, és nyers tojás sem kerül bele, ami a meleg időben szintén nem elhanyagolható szempont. A rétegeket citromkrém fogja össze, amelyet akár napokkal korábban is elkészíthetsz, a maradék pedig palacsinta töltelékeként használható fel.
Citromos tiramisu
Hozzávalók 4 személyre
A citromkrémhez:
- 15 dkg kristálycukor
- 8.5 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 3 citrom kifacsart leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
A tiramisuhoz:
- 50 dkg mascarpone
- 25-30 db babapiskóta
- 5 dkg porcukor
- 3 dl habtejszín
- 2.5 dl citromkrém
- 1.25 dl limoncello
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Először a citromkrémet állítsd össze. Ehhez a hozzávalókat a vaj kivételével gőz fölött főzd össze. Legalább tíz percig kevergesd őket folyamatosan, amíg a szósz besűrűsödik. Ha nem sűrűsödik, csavard kicsit feljebb alatta a lángot. Ha kész, húzd le a tűzről, és keverd bele több adagban a felkockázott vajat. Egyszerre mindig csak annyit tegyél bele, hogy felolvadjon. Az így kapott krémet kanalazd üvegbe, és fedd le fóliával, hogy ne bőrösödjön. Hűtőben tíz napig eláll. A tiramisuhoz egy bögre, nagyjából két és fél deci krémre lesz szükséged.
A tiramisu összeállításához a jól behűtött tejszínt verd habbá. Egy másik tálban robotgéppel keverd el a mascarponét a kétféle cukorral, majd forgasd hozzá a reszelt citromhéjat. Több adagban keverd össze a mascarponét a tejszínhabbal.
A babapiskótákat egyenként mártsd meg a limoncellóban, és egy rétegben rakd ki velük egy tepsi alját. Ha szükséges, a megfelelő helykihasználás érdekében nyugodtan törd őket ketté. Kanalazd rájuk a citromkrém felét. Erre jöhet egy újabb adag babapiskóta és citromkrém, majd az egészet fedd be a mascarponés tejszínhabbal. Hat órára tedd a hűtőbe. Ha igazán szépen szeretnéd szeletelni, tálalás előtt fél órára a fagyasztóba is rakhatod, hogy megdermedjen, de vigyázz, ne felejtsd ott, hogy jéggé ne fagyjon.
A citrom a hűsítő nyári italoknak is elmaradhatatlan összetevője.
Gyömbéres limonádé: különleges frissítő kevés munkával
A gyömbér és a citrom nagyon jó barátok, és ezt ebben a limonádéban is bebizonyítják: házi gyömbérszörp kerül a frissítőbe.
ElolvasomKép: msheldrake / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- édesség
- sütemény
Pillekönnyű tiramisus piskótatekercs: a tészta puha, és nem törik

- csirkecomb
- olívabogyó
Villámgyors citromos csirkecomb a sütőből: mintha a tengerparton ebédelnél

- sütemény
- sütés nélkül