Tepsis karfiol besamellel leöntve: hús nélkül is finom és laktató
Ha a megterhelő húsvéti lakoma után könnyedebb fogásra vágysz, készíts karfiolt selymes besamelmártással.

Ha a karfiolt szereted rántva, levesnek vagy rakottasnak, akkor sajttal felturbózott besamellel is szívesen eszel majd belőle. Önálló fogásként és egytálételként is kínálhatod. A húst nem fogod belőle hiányolni.
Tepsis karfiol besamellel
Hozzávalók
- 1 fej karfiol
- 5 dkg reszelt sajt
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaj
- só
- bors
- aprított petrezselyem
Elkészítés:
A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, és rakd lobogó, sós vízbe. Főzd 10-15 percig, ha teljesen puhán szereted, kicsit tovább, majd szűrd le, és csepegtesd le.
A besamelhez a vajat olvaszd fel, keverd hozzá a lisztet. Kicsit pirítsd, de arra ügyelj, hogy ne barnuljon meg. Öntsd fel tejjel, majd ízesítsd szerecsendióval, sóval, borssal. Keverd addig, amíg besűrűsödik, húzd le a tűzről, és add hozzá a reszelt sajtot.
Egy tepsit kenj ki vajjal, rendezd el benne a karfiolt, és öntsd le a besamellel. Told forró sütőbe, és süsd 180 fokon körülbelül 20 percig. Aprított petrezselyemmel megszórva kínáld.
A karfiolt kóstoltad már saláta alapjaként? Könnyed, joghurtos öntettel kiváló fogyókúrázóknak is.