Foszlós házi tepertős pogácsa régi családi recept szerint - Így lesz szép leveles

Foszlós házi tepertős pogácsa régi családi recept szerint - Így lesz szép leveles
Ez is érdekelhet

London gyerekkel is felejthetetlen: így tegyük kényelmessé az utat! (x)

Legyél az idei nyár divatdiktátora! (x)

Kellemetlen, gyakori vizelési inger: mit tehetsz ellene? (x)

A nő kétszer (x) - Szeretni kell, és pont.

Kimeríti a testet a kánikula: 4 bevált tipp a gyors felfrissüléshez (x)

beauty and style

Frissítő arc- és testpermet házilag - Előzd meg a ráncosodást! »

3 nő, akitől sokat tanulhatsz a szépségápolásról - Kövesd be őket az Instán! »

Nőies szettek esős nyári napokra: jobb kedvre derítenek, ha rossz az idő »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A tepertős pogácsa akkor az igazi, ha leveles. Ezt hajtogatással érheted el. Mivel sokat kell pihentetni, ráérős napokon fogj hozzá a sütéshez. Ezt a tésztát a tepertő helyett sajttal is érdemes elkészíteni. Ha kipróbálod Vincze Klára receptjét, a pogácsa rabja leszel.

Hozzávalók 24 darabhoz:

A pogácsához:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 kávéskanál bors
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 1 tojás

A rétegezéshez

  • 30 dkg darált tepertő
  • őrölt bors

Tetejére

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

Morzsold langyos, cukros tejbe az élesztőt, és futtasd fel körülbelül tíz perc alatt. Tehát várd meg, amíg jól megnő a térfogata, és habos lesz. Rakd egy tálba a lisztet, a vajat, a tejfölt, a tojást, a megkelt élesztőt, és szórd meg sóval, borssal. Alaposan dolgozd össze a tésztát. Ha szép fényes, összeáll, és elválik az edény falától, formázz belőle gombócot. Tedd meleg helyre, és egy óra alatt keleszd a duplájára.

A tepertőt ízlés szerint sózd, borsozd. Ha nem akarod ledarálni, késsel vágd apró darabokra. Pihentetést követően nyújtsd ki a tésztát másfél-két centi vastagra, és kend rá a tepertő felét. A szokásos módon kezdd hajtogatni. Először alulról felfelé, azután felülről lefelé hajtsd egymásra a kinyújtott lapot. Utána a bal harmadát hajtsd a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig alá, és keleszd további 30 percig. Ezt követően ismét nyújtsd ki, és a maradék tepertőt is kend rá. Újból hajtogasd az előzőhöz hasonló sorrendben, és keleszd még 30 percig. Nyújtsd ki még egyszer, a tetejét késsel rácsozd be, és pogácsaszaggatóval szúrd ki.

Rendezd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg felvert tojással. Vigyázz arra, hogy ne csorogjon le, mert akkor nem nőnek meg eléggé a pogácsák. Ismét pihentesd 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg 15-20 perc alatt.

Ezt is szeretjük