7 isteni bor, ami tavasszal esik a legjobban - Nem csak rozét ajánlunk
Finom és kifejezetten tavaszra való borokat ajánlunk, melyek nemcsak fröccsnek jók. Sőt!

bor
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha idén elhúzódott a tél, és csak nemrég vehettük elő a tavaszi ruhákat, tehettünk vázába egy csokor színes tulipánt, vagy ülhettünk ki először a reggeli kávénkkal a teraszra, végre visszavonhatatlanul itt a jó idő, és vele a könnyed, tavaszi borok.

Ilyenkor a friss, gyümölcsös habzók, fehérek és rozék mellett már a könnyedebb vöröseket választjuk, sőt, akár elkezdődhet a fröccsszezon is. Bármelyik magyarországi borvidék is a kedvencünk, biztosak lehetünk benne, hogy találunk onnan is a tavaszhoz illő bort. Íme, a mi hét tippünk, amit ne hagyjatok ki idén tavasszal!

Homola Pincészet - Habzó Rosé 2017

Homola Szabolcs a vitorlázás és a borok szerelmese, így nem véletlen, hogy pont a Balaton-felvidéken vásárolt szőlőt. Azóta neki és lelkes kis csapatának a borok mellett a környék egyik legszebb kilátását adó borteraszt, a Paloznak központjában található Sáfránkert éttermet, számos jó hangulatú programot és a nyári, három napon át tartó Jazzpikniket is köszönhetjük. A tavasz egyik első hírnöke náluk a 100% borcsaládba tartozó, kékfrankos alapú Habzó Rosé. Játékos, üde és imádni valóan gyümölcsös, egyszerűen kihagyhatatlan, igazi balatoni életérzés bárhol és bármikor.

Fotó: Pixeltaster

Laposa Borbirtok - Illatos 2017

A badacsonyi családi birtok története még 1978-ban kezdődött, amikor a Laposa szülők egy Balaton felé tartó vonaton találkoztak. Miután összeházasodtak, nászajándékba egy kis présházat kaptak, és innen egyenes út vezetett a mai pincészetig, ahol már a második generáció, Bence és Zsófi dolgozik. Főleg a Badacsonyi borvidékre jellemző, neutrálisabb aromájú fehér fajtákkal dolgoznak, ha azonban az ottonel muskotály, zenit és nektár házasításából készült, Illatos névre keresztelt borukat vesszük le a polcról, pont olyan érzésünk lesz, mintha egy tavaszi virágos rét közepébe csöppentünk volna.

Pátzay Rizling 2017

Egyik legnépszerűbb borvidékünkön, Badacsonyban találhatók a Pátzay Birtok szőlői és a hozzá tartozó borhotel, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk. Amíg személyesen nem utazunk el Badacsonytomajba, vegyünk egy palackot ebből a cuvée-ből, és a türkizszínű címkét nézve egyből úgy érezhetjük, hogy a tó mellett pihenünk. A 70% olaszrizlingből és 30% rajnai rizlingből álló házasítás zöldalmás, mandulás ízeit szépen egészíti ki a vulkanikus talaj ásványossága és zöldfűszeres, friss aromája. Egy könnyű, tejszínes, spárgás tészta mellé szuper választás.

Fotó: Kovacs Reka

Csetvei Pincészet - Ezerjó 2017

Ha Mór kerül szóba, akkor rögtön rávágjuk, hogy ezerjó, és Csetvei Krisztina borai közül is erre esett a választásunk. Az ő elhivatottsága a fajta iránt nem kérdéses, hiszen öt különböző típusú bort is készít belőle, a habzótól kezdve egészen a különleges, amforában érlelt tételig. Ez a 2017-es évjáratú, csavarzáras bor tartályban készült, így megőrizte friss, citrusos, almás gyümölcsösségét. Könnyedén magunkkal vihetjük egy tavaszi piknikre, remek az idei első saláták mellé, de legjobban akkor fogjuk szeretni, ha kilátogatunk Mórra, és Krisztiék szőlőjében kóstoljuk.

Konyári Pincészet - Fecske 2017

A Dél-Balaton egyik legismertebb pincészete jelenleg 38 hektáron gazdálkodik a borvidék legszebb fekvésű dűlőiben. Noha a legtöbb fajtájuk kék szőlő, könnyű bornak most ezt a hat fehér szőlőből - zenit, sauvignon blanc, semillon, zöld veltelini, olaszrizling és gohér - összerakott házasítást választottuk. A birtokon fészket rakó és repkedő fecskecsapatról kapta a nevét a bor, és ez a vidámság érződik is benne. Roppanós gyümölcsök, alma, barack, szőlő, élénk citrusosság jellemzi, amit a zöldfűszerek és a virágok tesznek még tavasziasabbá, ha a rózsaszín-kék madaras címke nem lenne elég.

Weninger Gneisz és Csillám 2015

A Soproni borvidéken Franz Weninger a biodinamikus elvek szerint műveli 27 hektáros birtokát, és készíti a borait. A különböző talajokon termesztett kékfrankosok eltérő karaktereket adnak, ám közös bennük a borász természet iránti tisztelete. A hűvös klímáról szüretelt borok elegánsak, az osztrák borok stílusát érezni rajtuk, de ez nem is véletlen. A 2015-ös Gneisz és Csillám a Steiner-dűlő talajáról kapta a nevét, a csavarzáras palackba töltött derítetlen és szűretlen cuvée fekete gyümölcsös, finoman fás jegyei egy igazán izgalmas tételt adnak.

Ipacs Szabó Birtok - Inni jó 2016

A Villányi borvidéket nem pont a könnyű borairól ismerjük, de azért érdemes erre is kalandoznunk, hiszen ugyanúgy, mint más borvidékeken, itt is változatos stílusú borokat készítenek. Ipacs Szabó István már régóta dolgozott borászként itthon és külföldön, mikor 2008-ban végül megvette a saját területét a Tenkes-hegyen. Az Inni jó kékfrankos és cabernet franc házasítása, ami fekete cseresznyés, fűszeres aromáival együtt egy gyümölcsös, nagyon szerethető vörösbor. Egészen biztos, hogy, ha kinyitjuk, hamar el fog fogyni, pláne, ha egy zöldfűszeres, sült kacsához kínáljuk.

Ezt is szeretjük