Melengető tárkonyos húsgombócleves: igazi vitaminbomba a téli napokon
A tárkonyos húsgombócleves vitamindús és kiadós bevezetője lehet az ebédnek.
A sűrű, melengető tárkonyos húsgombóclevest készítheted csirkéből, pulykából vagy sertésből. Nagyon jól megy hozzá a vajgaluska, így érdemes azt is belefőzni. A tárkonyt csak a főzési idő legvégén add hozzá, mint ahogy a petrezselymet is szokás.
Tárkonyos húsgombócleves
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombócokhoz:
- 30 dkg darált hús
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 tojás
- 0.5 hagyma
- só
- bors
- olaj
A leveshez
- 2 sárgarépa
- 2 krumpli
- 1 l alaplé
- 1 dl tejszín
- 1 fehérrépa
- 1 teáskanál tárkony
- 0.5 hagyma
- 0.5 kis zellergumó
- só
- bors
- olaj
A vajgaluskához
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 tojás
Elkészítés:
A gombócokhoz a hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és egy perc kevergetés után húzd le a tűzről. A darált húst tedd egy tálba. Sózd, borsozd, szórd meg pirospaprikával, add hozzá a tojást és a hagyma-fokhagyma keveréket. Pihentesd 10-15 percig.
Amíg a húsos massza pihen, készítsd elő a levest. A zöldségeket, a krumplit és a hagymát pucold meg, szeleteld fel. A hagymát olajon futtasd meg, majd add hozzá a répákat és a zellert, és kevergesd néhány percig. Így adják majd ki főzés közben legjobban az ízeiket. Öntsd fel alaplével, sózd, borsozd, add hozzá a krumplit, és kezdd el főzni. A húsból formálj gombócokat, és amikor a leves felforrt, tedd őket is a fazékba. Azonnal vedd a lángot takarékra, fedd le, és így főzd legalább fél órát, amíg minden hozzávaló megpuhul.
A galuskához a vajat olvaszd fel, és keverd el a liszttel és a tojással. Galuskaállagú masszát kell hogy kapjál. Ha szükséges, óvatosan hígíthatod egy kevés vízzel is. Amikor a zöldségek és a hús is megpuhultak, kiskanállal szaggasd bele a galuskákat a levesbe. Ekkor öntsd fel tejszínnel is, szórd meg tárkonnyal, és néhány perc alatt forrald össze.
Zöldborsóval gazdagított szószban is nagyon finom húsgombócokat főzhetsz.
Kiadós, paradicsomos húsgombóc: zöldborsóval gazdagítsd a szószt
A hús masszájában a cukkini gondoskodik arról, hogy szaftos maradjon a gombóc, a szószban pedig zöldborsónak is jut hely.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció