Melengető tárkonyos húsgombócleves: igazi vitaminbomba a téli napokon

A tárkonyos húsgombócleves vitamindús és kiadós bevezetője lehet az ebédnek.

tarkonyos husgombocleves
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sűrű, melengető tárkonyos húsgombóclevest készítheted csirkéből, pulykából vagy sertésből. Nagyon jól megy hozzá a vajgaluska, így érdemes azt is belefőzni. A tárkonyt csak a főzési idő legvégén add hozzá, mint ahogy a petrezselymet is szokás.

Tárkonyos húsgombócleves

Hozzávalók 4 személyre

A húsgombócokhoz:

  • 30 dkg darált hús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 tojás
  • 0.5 hagyma
  • bors
  • olaj

A leveshez

  • 2 sárgarépa
  • 2 krumpli
  • 1 l alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 1 fehérrépa
  • 1 teáskanál tárkony
  • 0.5 hagyma
  • 0.5 kis zellergumó
  • bors
  • olaj

A vajgaluskához

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A gombócokhoz a hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és egy perc kevergetés után húzd le a tűzről. A darált húst tedd egy tálba. Sózd, borsozd, szórd meg pirospaprikával, add hozzá a tojást és a hagyma-fokhagyma keveréket. Pihentesd 10-15 percig.

Amíg a húsos massza pihen, készítsd elő a levest. A zöldségeket, a krumplit és a hagymát pucold meg, szeleteld fel. A hagymát olajon futtasd meg, majd add hozzá a répákat és a zellert, és kevergesd néhány percig. Így adják majd ki főzés közben legjobban az ízeiket. Öntsd fel alaplével, sózd, borsozd, add hozzá a krumplit, és kezdd el főzni. A húsból formálj gombócokat, és amikor a leves felforrt, tedd őket is a fazékba. Azonnal vedd a lángot takarékra, fedd le, és így főzd legalább fél órát, amíg minden hozzávaló megpuhul.

A galuskához a vajat olvaszd fel, és keverd el a liszttel és a tojással. Galuskaállagú masszát kell hogy kapjál. Ha szükséges, óvatosan hígíthatod egy kevés vízzel is. Amikor a zöldségek és a hús is megpuhultak, kiskanállal szaggasd bele a galuskákat a levesbe. Ekkor öntsd fel tejszínnel is, szórd meg tárkonnyal, és néhány perc alatt forrald össze.

Zöldborsóval gazdagított szószban is nagyon finom húsgombócokat főzhetsz.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük