Szőlős piskóta vajas tésztából: így lesz igazán puha és omlós
A vajas piskótából készülő szőlős piskóta tésztája lágy és gazdag.
Igazi őszi édesség a vajas tésztából készülő szőlős piskóta. Olyan színű szőlőből készítheted, amilyen éppen van otthon, sőt, ugyanez a recept működik bármilyen más gyümölccsel, befőttel is.
Szőlős piskóta vajas tésztából
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg szőlő
- 25 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál rum (vagy 2 teáskanál rumaroma és 2 evőkanál víz)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A szőlőt mosd meg alaposan, és a szemeket tépkedd le a fürtről. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. Amikor már összeállt, adagold bele a cukor felét, és így verd tovább fényesre. A cukor másik felét keverd habosra a vajjal, a tojássárgákkal, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Adagold ezt is a tojásfehérjéhez, végül szitáld bele a lisztet, add hozzá a rumot, és fakanállal keverd óvatosan el. Simítsd el a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy tortaformában, szórd meg szőlőszemekkel, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 45 percre, amíg a beleszúrt villára már nem ragad rá a tészta. Tálaláskor a tetejét ízlés szerint porcukorral szórhatod meg.
Egy sós, túrós pitéhez is jól mennek az édes szőlőszemek.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept