Savanyú káposztaleves szlovák módra: füstölt hús és kolbász fő benne

A szlovák savanyú káposztaleves füstölt hús levében fő, és elképesztően finom.

Szlovák savanyú káposztaleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A füstölt húsos szlovák savanyú káposztaleves annyira finom, hogy északi szomszédaink a karácsonyi asztalra is szívesen teszik. Ez nem is meglepő: a kolbász, a szalonna és a füstölt oldalas mellé egy kanál erős paprikakrém és egy kevés gomba is dukál, így a végeredmény egy igazi, házias és felejthetetlen fogás.

Szlovák savanyú káposztaleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg füstölt tarja vagy oldalas
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis doboz szárított gomba (vagy 25 dkg friss gomba)
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál erős paprikakrém
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A füstölt húst vágd két-három darabba, öntsd fel 2,5 liter vízzel, és két óra alatt főzd puhára. Ha kész, szedd ki a léből, és hagyd kihűlni. Közben a hagymát, és ha szükséges, a gombát aprítsd fel.

A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak találod, öblítsd át, majd tedd a füstölt lébe az apróra vágott hagymával és gombával együtt. Forrald fel, majd azonnal vedd a lángot takarékra, és főzd puhára. Közben a kolbász héját húzd le, karikázd fel, fél óra múlva add a csípős paprikakrémmel együtt leveshez, és főzd tovább tíz percig. 

A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki. Keverd el egy kiskanál pirospaprikával, és öntsd a leveshez. Kóstold meg, és ha szükségesnek látod, adj hozzá még óvatosan egy kevés sót. Tejföllel és a füstölt hússa tálald.

Nyugodtan készítsd nagy adagban, mert másnap még finomabb.

Ha ízlett, állj neki a szlovák konyha másik specialitásának, a sztrapacskának is!

Elmagyarázzuk az "amennyit felvesz" fogalmát: sztrapacska kezdőknek

Amikor szűkösebb időkben csak drágán, vagy egyáltalán nem lehetett gabonához jutni, a liszt egy részét a könnyen elérhető krumplival helyettesítették, sőt, még tojást sem tettek hozzá, mint a nokedlibe. Sztrapacskát készíteni nem egyszerű, de érdemes.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük