Szilvás gombóc darált diós bundában: így még finomabb a klasszikus kedvenc
A szilvás gombócot is elkészítheted változatosan: darált diós bundába forgatva isteni.

dios szilvas gomboc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klasszikus szilvás gombóc darált diós bundába forgatva változatos, édes és nagyon finom. Egy kiadós leves után második fogásnak tökéletes.

Szilvás gombóc diós bundában

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg darált dió
  • 8 szem szilva
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál
  • porcukor a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd meg nagyjából 45 perc alatt. Ha kész, tedd hideg vízbe, hogy kihűljön, utána hámozd meg, és krumplinyomóval törd össze. Sózd meg, add hozzá az olajat, majd fokozatosan adagold bele a lisztet, amíg jól kezelhető, ruganyos tésztát kapsz. Lisztezett deszkán nyújtsd ki egy centi vastagra, és vágd akkora négyzetekre, hogy egy-egy fél szilvát kényelmesen be tudjanak burkolni. A szilvákat mosd meg, vágd félbe, magozd ki, és mindegyik négyzet közepén helyezz el belőlük egy-egy darabot. A cukrot keverd össze a fahéjjal, és szórd meg a szilvák belsejét ezzel a keverékkel. Sodorj a tésztadarabokból gombócokat. Lobogva forró, sós vízben addig főzd őket, amíg feljönnek a víz felszínére. Ekkor készen is vannak, és kiszedheted őket. Egyszerre csak annyi gombócot tegyél a vízbe, amennyi kényelmesen elfér benne.

Amíg a gombócok főnek, egy evőkanál vajon pirítsd meg a zsemlemorzsát. Ha már szép színe van, add hozzá a darált diót, együtt kevergesd egy-két percig, majd húzd le a tűzről, és forgasd össze a kifőtt gombócokkal. Porcukorral megszórva tálald.

Sokféleképpen felhasználhatod a csonthéjasokat bundázáshoz: a mogyoró például nagyon jól megy a rántott csirkemellhez.

Ezt is szeretjük