
A legfinomabb szilvalekváros bukta
Ne csak nosztalgiázz, süss te is olyan szilvalekváros buktát, mint egykor a nagyi!

Az igazi hungarikumnak számító szilvalekváros buktáról szinte mindenkinek a gyermekkora jut eszébe. Ez még annál is finomabb, mint amilyet akkor ettél. Saját készítésű szilvalekvárral különösen jó.

Szilvalekváros bukta
Hozzávalók 24 darabhoz
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 tojássárga
- 1 tojás
- 6 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg élesztő
- lekvár
- csipet só
- 1 tojás a tetejére
Elkészítés:
Cukros, langyos tejben keverd el az élesztőt, hagyd 10-15 percig állni, míg szépen megemelkedik, a teteje pedig habos lesz. Rakd a lisztet, a tojássárgákat, az egész tojást, a vajat és a sót egy tálba, add hozzá a felfuttatott élesztőt, és dagassz lágy, hólyagos tésztát. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Majd takard le, és meleg helyen, közel egy óra alatt hagyd a duplájára kelni.
Utána borítsd a tésztát lisztezett felületre, gyúrd át egy kicsit, és nyújtsd ujjnyi vastagságúra. Vágj hét centis négyzeteket, és mindegyikre rakj bőségesen lekvárt, majd egyesével hajtsd rá a tésztát mindkét oldalról. A végeket nyomkodd jól össze, különben kifolyik a töltelék. Sorakoztasd a tekercseket egy vajjal kikent tepsibe, majd ruhával takard le, és hagyd még 30 percig kelni. Ezalatt a tészta ismét szépen megemelkedik.
A megkelt buktákat egy felvert tojással kend le, hogy szép fényesek legyenek. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt süsd pirosra. Porcukorral megszórva kínáld.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept