Foszlós, szilvalekváros kiflik kelt tésztából: kipróbált recept falusi keresztanyámtól
A szilvalekváros kifliket kapkodni fogod egymás után. Ezzel a kelt tésztával a kezdők is könnyen bánnak.
Vannak olyan sütik, melyeknek a receptje kézről kézre jár. Ez a szilvalekváros kelt kifli pont ilyen. A tésztája pillekönnyű, szilvalekvárral töltve pedig egyszerűen csodás. Reggeli kávé, tea mellé nem is kínálhatnál jobbat, de jól jön főzelékek után vagy vendégvárónak is. Ha zsírt használsz, még omlósabb lesz a sütemény.
Szilvalekváros kiflik
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 üveg szilvalekvár
- 1 teáskanál cukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Tetejére
- 1 db tojás
- porcukor
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, és morzsold össze a zsírral. Tedd hozzá a tojást, a megkelt élesztőt, és gyúrd össze. Ha nem áll össze, önthetsz még hozzá tejet.
Takard le a tésztát, és pihentesd legalább 30 percig. Ha jól megemelkedik, oszd hat-nyolc részre, és lisztezett felületen nyújtsd vékony korongokká. Vágd egyforma nagyságú cikkekre, és a széles végekre kanalazz szilvalekvárt. Tekerd fel, majd sorakoztasd a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 15-20 perc alatt. Ha szép piros, kiveheted a sütőből. Még melegen szórd meg porcukorral.