Szilvalekváros hájas süti a nagyi receptje szerint: így lesz tökéletes a tészta
Igazából csak most jön el a hájas sütik ideje. A régimódi édesség házi szilvalekvárral a legjobb.

hajas-szilvas-suti
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyakunkon a disznóölések szezonja. Nagyanyáink a disznótoros ebéd végére a hájjal finomabbnál finomabb leveles sütiket készítettek. Bár elég macerás és időigényes, megéri néha rászánni magad. A hajtogatás is csak elsőre tűnik bonyolultnak. Borra azért van szükség, mert még jobban megemelkedik tőle a sütemény. Készíthetsz egyszerre nagyobb mennyiséget, hisz a tészta jól fagyasztható. 

Szilvalekváros hájas süti

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 35 dkg háj
  • 15 dkg szilvalekvár
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 dl szódavíz
  • 1 kis doboz tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A hájat hártyázd le és daráld le. Adj hozzá 10 deka lisztet, jól keverd össze, majd tedd hideg helyre. A maradék lisztet szórd egy nagyobb tálba, add hozzá a bort, az ecetet, a szódavizet, a tojást, a tojássárgát és a tejfölt. Dolgozd össze, a dagasztást kézzel és géppel is végezheted. A lényeg, hogy rugalmas, hólyagos tésztát kell kapnod. Tedd a hűtőbe 15 percre.
 

Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen gyúrd át, és nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend rá a hájas massza harmadát, nyújtófával kicsit bele is ütögetheted. Ezt követően a tésztát hajtsd négybe. Először a két szélét hajtsd a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. Pihentesd 30 percig, majd a nyújtást és a hajtogatást ismételd meg még kétszer úgy, hogy mindig kenj a tésztára hájat, és pihentesd 30-30 percig. 


Végül nyújtsd ki három-négy milliméter vastagra, és vágd fel tetszés szerint téglalapokra vagy háromszögekre. Mindegyikre kanalazz lekvárt, és hajtsd össze, hogy ne nyíljon szét a süti. Told forró sütőbe, és süsd meg 180 fokon körülbelül 20 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből, és még melegen szórd meg porcukorral. 
A szilvalekvár buktába is remek választás. Akkor az igazi, ha a tészta foszlós, és enyhén édes.

Ezt is szeretjük