Szilvalekváros gombóc házilag, ahogy a nagyi készítette: sokkal finomabb, mint a mirelit
A házi készítésű szilvalekváros gombóc sokkal finomabb, mint a mirelit változat.

szilvalekvaros gomboc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A régi nagyik tudtak még valamit: az ő szilvalekváros gombócuknak nincs párja, és a mirelit nem veheti fel velük a versenyt. Ha van egy kis időd, érdemes otthon is megpróbálkoznod a krumplis tésztájú gombócok elkészítésével. A legjobb eredmény érdekében mindenképp kemény lekvárral töltsd meg őket.

Szilvalekváros gombóc

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 60 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt (amennyit felvesz)
  • 10 dkg kemény szilvalekvár
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál gríz
  • 1 tojás

A pirított zsemlemorzsához

  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és forró sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, keverd el az étolajjal, és hagyd kihűlni. Ha már nem meleg, add hozzá a grízt, a tojásokat, egy kávéskanál sót, végül fokozatosan adagold bele a lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapj. Dolgozd össze, pihentetés nélkül nyújtsd ki fél centi vastagra, és vágj belőle nagyjából 6x6 centis négyzeteket. Mindegyik közepébe tegyél egy kiskanál szilvalekvárt, majd a négyzetek sarkait csíptesd össze, és lisztes kézzel formálj belőlük golyókat. Egy nagy lábosban forralj vizet, és tedd bele a gombócokat. Ha feljöttek a víz tetejére, még egy-két percig főzd, majd szűrd le őket. Közben egy serpenyőben olvasztott vajon pirítsd meg a zsemlemorzsát, és ebbe forgasd a szilvalekváros gombócokat. Tálald fahéjas porcukorral.
 

Vannak gyerekek, akik nincsenek oda a lekváros gombócért: nekik tegyél félre egy kevés tésztát, és főzz belőle mákos nudlit!

Ezt is szeretjük