A zamatos, pikáns szilvaszósz, avagy a chutney kipróbált receptje
Az édeskés, savanykás, fűszerekkel teli chutney remekül illik a sült húsokhoz.
A chutney az indiai konyha zöldségekből, gyümölcsökből készülő, jellegzetes szósza, melyhez jó sok fűszert használnak. Ha kipróbálod, te is rá fogsz szokni. Ha pedig már kóstoltad, biztos, hogy sokféle változatot főzöl. Ha igazán csípősen szereted, a chilit se hagyd ki belőle. Amennyiben hosszabb ideig tárolnád, rakd dunsztba az üvegeket. Szépen díszítve gasztroajándéknak is kitűnő.
Szilva-chutney recept
Hozzávalók
- 1 kg szilva
- 40 dkg cukor
- 3 db lilahagyma
- 1 db fahéj
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 5 db szegfűszeg
- 2 kávéskanál só
- 1 dl vörösborecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 db csillagánizs
- kardamom
- bors
Elkészítés:
A hagymát pucold meg, aprítsd fel. A szilvát mosd meg, a magját szedd ki, és vágd négy részre. Hevíts két evőkanál olívaolajat egy nagyobb serpenyőben. Rakd hozzá a hagymát, és dinszteld meg. Tedd hozzá a szilvát, majd a fűszereket, a gyömbért, a szegfűszeget, a fahéjat, a cukrot, a csillagánizst, a kardamomot, a borsot és a sót.
Főzd addig, amíg a szósz besűrűsödik, ez körülbelül 45 perc. Közben többször kavard meg, nehogy leégjen. Végül öntsd hozzá a borecetet, és forrald össze pár perc alatt. Kóstolgasd, ha kell, rakj még hozzá fűszert. Kanalazd a kész chutney-t kisebb üvegekbe, és jól zárd le. Hűtőben tárold.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció