Kiadós székelykáposzta házi savanyú káposztából, római tálban készítve
A székelykáposzta a magyar konyha hagyományos étele, de nincs két egyforma változat. Ebben nem fogsz csalódni!

Kiadós székelykáposzta házi savanyú káposztából, római tálban készítve
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudtad, hogy a fenséges étel a nevét nem a székelyekről, hanem Székely József költőről kapta? Kérésére az Arany Sas Fogadóban készítették el a sertéshúsos káposztát. Azóta is gyakran kerül az asztalra, főleg télen. Ha nem próbáltad még, feltétlenül készítsd el cserépedényben, sokkal finomabb lesz. Melegítsd, ahányszor csak akarod! 

Székelykáposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg káposzta
  • 1 kg sertéshús
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál kömény
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát vágd apróra, a húst pedig kisebb kockákra. A zsírt olvaszd fel egy lábosban, majd dinszteld meg rajta a hagymát, közben add hozzá a préselt fokhagymát. Rakd bele a húst, kevergesd fehéredésig. Szórd meg sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, öntsd fel kevés vízzel, és főzd 30 percig. Nem kell, hogy a hús teljesen puha legyen. Ha a káposzta túl savanyú, mosd ki, és nyomkodd ki belőle a vizet. 

Fogj hozzá a rétegezéshez. A beáztatott tál aljába a káposzta fele kerül, arra a pörkölt, a tetejére pedig rendezd a maradék káposztát. Kicsit össze is keverheted. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent éppen ellepjen. Süsd 180 fokon egy órán keresztül. Ne melegítsd elő a sütőt, nehogy a tál elrepedjen. Ha szükséges, közben pótold a vizet. Akkor jó, ha a hús és a káposzta is puha. 

Ezt is szeretjük