Kiadós székelykáposzta házi savanyú káposztából, római tálban készítve
A székelykáposzta a magyar konyha hagyományos étele, de nincs két egyforma változat. Ebben nem fogsz csalódni!

Kiadós székelykáposzta házi savanyú káposztából, római tálban készítve
Ez is érdekelhet

Nevezz te is a Huawei Next Image nemzetközi mobilfotós versenyre! (x)

Nálad is belefér néha egy kicsivel több? (x)

Szakácskodj a szabadban! (x)

Önmagunk és a ruháink illata fontosabb mint gondolnánk (x)

Távolból csukni-nyitni? Hasznos és kényelmes választás az okos tetőablak (x)

beauty and style

Fátyol nélkül is mutatós frizurák menyasszonyoknak: megdobják a haj volumenét »

A dzsungeltrend idén sok meglepetést tartogat: a Dolce & Gabbana új szintre emelte a nőies szafaristílust »

Karcsúsítja a derekat, feszesíti a hasfalat: 20 perc otthoni torna elmászó kontúrok ellen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Tudtad, hogy a fenséges étel a nevét nem a székelyekről, hanem Székely József költőről kapta? Kérésére az Arany Sas Fogadóban készítették el a sertéshúsos káposztát. Azóta is gyakran kerül az asztalra, főleg télen. Ha nem próbáltad még, feltétlenül készítsd el cserépedényben, sokkal finomabb lesz. Melegítsd, ahányszor csak akarod! 

Székelykáposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg káposzta
  • 1 kg sertéshús
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál kömény
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát vágd apróra, a húst pedig kisebb kockákra. A zsírt olvaszd fel egy lábosban, majd dinszteld meg rajta a hagymát, közben add hozzá a préselt fokhagymát. Rakd bele a húst, kevergesd fehéredésig. Szórd meg sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, öntsd fel kevés vízzel, és főzd 30 percig. Nem kell, hogy a hús teljesen puha legyen. Ha a káposzta túl savanyú, mosd ki, és nyomkodd ki belőle a vizet. 

Fogj hozzá a rétegezéshez. A beáztatott tál aljába a káposzta fele kerül, arra a pörkölt, a tetejére pedig rendezd a maradék káposztát. Kicsit össze is keverheted. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent éppen ellepjen. Süsd 180 fokon egy órán keresztül. Ne melegítsd elő a sütőt, nehogy a tál elrepedjen. Ha szükséges, közben pótold a vizet. Akkor jó, ha a hús és a káposzta is puha. 

Ezt is szeretjük