Füstös székelykáposzta bográcsban készítve: napok múlva még finomabb lesz
A bográcsban főtt székelykáposzta sok füstölt kolbásszal lesz igazán finom.
A székelykáposzta nem csak téli étel: nyáron, bográcsban készítve mindenki megnyalja a tíz ujját utána. Pakolj bele füstölt kolbászt és sertéscombot. A rántást előre készítsd el a konyhában, mert a szabad tűzön nem lesz rá lehetőséged. Mint a többi bográcsos ételt, ezt is nagy adagban érdemes készíteni, utána pedig még napokig eheted, sőt, másnap vagy harmadnap még finomabb is lesz.
Székelykáposzta bográcsban
Hozzávalók 10 személyre
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 kg sertéscomb
- 50 dkg füstölt kolbász
- 8 babérlevél
- 3 hagyma
- 3 paprika
- 3 paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál zsír
- 3 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál só
- 0.5 evőkanál őrölt kömény
- 0.5 evőkanál cayenne-bors
- 0.5 evőkanál őrölt bors
- tejföl a tálaláshoz
A rántáshoz:
- 5 dl víz
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál zsír
Elkészítés:
Ha nem a házad kertjében bográcsozol, készítsd el előre a rántást. Ehhez a zsírt olvaszd fel egy fazékban vagy serpenyőben, add hozzá a lisztet, pirítsd meg, majd öntsd fel vízzel. Kevergesd, amíg besűrűsödik, majd kanalazd egy dobozba vagy befőttesüvegbe.
A székelykáposztához a hozzávalókat készítsd elő. A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak találod, mosd át. A sertéscombot vágd kockákra, a kolbászt karikákra, a hagymát cikkekre. A paprikát és paradicsomot is szeleteld fel. A bográcsban olvaszd fel a zsírt, dobd rá a hagymát, párold üvegesre, majd keverd hozzá először a felaprított fokhagymát, egy perc múlva pedig a pirospaprikát, a paprikát és a paradicsomot. Önts rá kevés vizet, hogy addig se égjen meg, amíg a paradicsom levet nem ereszt, és néha megkevergetve hagyd, hogy a zöldségek összeessenek. Ekkor add hozzá a húst, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Szórd meg sóval, borssal, Cayenne-borssal, őrölt köménnyel, fedd le, és főzd félpuhára. Egy óra múlva jöhet hozzá a káposzta és a kolbász.
Adj még hozzá vizet, dobd mellé a babérlevelet, és így főzd további egy órát. Közben folyamatosan kóstolgasd, és ha szükséges, ízesítsd utána. Nagyjából egy újabb óra kell neki, hogy minden megpuhuljon. Ekkor öntsd bele a rántást, és forrald össze. Tálald tejföllel és friss kenyérrel.
A káposzta levesbe főzve is zseniális: próbáld ki az orosz receptet!
Fantasztikus orosz káposztaleves: immunerősítő őszi fogás
Az orosz konyha egyik hagyományos kedvence a káposztaleves, vagyis a scsí, mely hússal és hús nélkül is készülhet.
ElolvasomKép: Michele Ursi / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció