Gyönyörű szedres sütemény fehér csokis krémmel: jól megy hozzá a gyümölcsös szósz
Ez a fehér csokis-szedres sütemény egyszerre gyönyörű és nagyon finom.

szedres sutemeny
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fehér csoki és a szeder ebben a süteményben is nagyon jól harmonizál egymással. Fagyasztott gyümölcsből egész évben elkészítheted. Az édes, mascarponés krémet zselés gyümölcsszósz koronázza meg.

Szedres-fehér csokis sütemény

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 4 tojás
  • 1.2 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 citrom reszelt héja

A krémhez

  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehér csoki
  • 1 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló (elhagyható)

A gyümölcsszószhoz

  • 50 dkg szeder
  • 3 lapzselatin
  • 2 dl méz
  • 1 citrom reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

Először a gyümölcsszószt állítsd össze. A zselatinlapokat áztasd be. A szedret egy kis lábosban tedd fel főni a mézzel és a reszelt citromhéjjal. Miután felforrt, kis lángon rotyogtasd nagyjából öt percig, amíg besűrűsödik. Húzd le a tűzről, a megpuhult gyümölcsöt villával nyomkodd össze, keverd el a kinyomkodott zselatinlapokkal, és hagyd kihűlni. Közben még sűrűsödni fog.

 

A tésztához a vajat olvaszd fel, és kicsit hagyd kihűlni. A tojásokat keverd habosra a kétféle cukorral és a citromhéjjal, csorgasd hozzá az olvasztott vajat. A lisztet egy másik tálban keverd el a kakaóporral, a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. Add a tojásos részhez, keverd jól el, végül lazítsd a tejföllel. A masszát egyengesd el egy tepsiben vagy tortaformában, és 170 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt süsd készre. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

 

A krémhez a fehér csokit olvaszd össze a tejszínnel, majd kanalazd hozzá mascarponét, és robotgéppel verd habosra. Ha túl hígnak találod, egy csomag habfixálót adhatsz hozzá. Felhasználásig tedd a hűtőbe, hogy összeálljon. Amikor a tészta kihűlt, egyengesd el a tetején a krémet, és oszd el rajta a szederszószt is.

A mascarpone semleges íze miatt sokféle édességhez használható fel: ehhez a Fekete-erdő tiramisuhoz is remekül megy.

Ezt is szeretjük