Szabolcsi nyári töltött káposzta - Ez édeskáposztából készül, és nagyon zamatos
Rengeteg módon főzhetsz töltött káposztát, a szabolcsi az egyik legjobb változat.

Szabolcsi nyári töltött káposzta - Ez édeskáposztából készül, és nagyon zamatos
Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

A 47 éves gyönyörű modell túltolta a dögösséget: újraírta a vidéki báj fogalmát »

Brigitte Bardot ezzel a frizurával őrjítette meg a férfiakat: így készítsd el egyszerűen »

6 esküvői frizura, ami rövid hajból elkészítve a legszebb: ezeket kérd a fodrásztól »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A szabolcsi töltött káposzta kiadós, magyaros fogás, amelyből az édeskáposzta mellett nem hiányozhat a füstölt hús és a paradicsom sem. A Dunántúlon kevésbé ismert, mint az Alföldön vagy akár Erdélyben. Legjobb, ha a töltelék sertés- és marhahúsból vegyesen készül. Ha szereted, rakhatsz a rizs mellé gerslit és aprított szalonnát is. Főzés közben ne kevergesd, nehogy összetörjön a töltelék, inkább a főzőedényt rázogasd. Tejföllel, friss kenyérrel kínáld.

Szabolcsi töltött káposzta recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db édeskáposzta
  • 50 dkg darált hús
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 1 bögre rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 l paradicsomlé
  • zsír
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Az édes káposztát tedd egy nagy fazékba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzd forrástól számítva 10 percig. Hagyd egy kicsit hűlni, szedd le a leveleket, a vastag eres részt távolítsd el, és vágd ketté. A kisebb káposztaleveleket szeld csíkokra.


A töltelékhez a vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel, és zsíron párold üvegesre. Fűszerezd pirospaprikával, ízlés szerinti sóval és borssal. Keverd a darált húshoz, és a többször átmosott rizshez. Jól dolgozd össze a masszát, kóstold meg, ha kell, dobj még hozzá fűszert. A tenyeredbe teríts egy fél káposztalevet, és rendezz el rajta annyi tölteléket, hogy lazán tölcsérformát tudj belőle tekerni, az egyik végét az ujjaiddal jól nyomkodd be.
 

Egy nagy fazekat kenj ki zsírral, és terítsd az aljára a csíkokra vágott káposzta felét. Rendezd el rajta a töltelékeket, majd rakd a tetejére a maradék káposztát, a szalonnát és a karikákra vágott kolbászt. Öntsd rá a paradicsomlevet, és annyi vizet, hogy mindent ellepjen. Fedő alatt főzd puhára bő egy-másfél óra alatt. Főzés közben, ha szükséges, pótold a folyadékot.

 

Ezt is szeretjük