Karácsonyi szabolcsi mini töltött káposzta: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Az ünnepi káposztarecept olyan, mint a füles strapaszatyor, a késélező vagy a kedvenc tévés sztárszakács. Mindenkinek van, és mindenki a sajátjára esküszik. Ha nyitott vagy az újdonságra, próbáld ki ezt a receptet.
Karácsonykor a legtöbb családnál kötelező fogás a töltött káposzta, a rántott hal mellől nem hiányozhat belőle egy nagyobbacska adag az ünnepi asztalról. Karácsonyi hagyománya a hússal bőkezűbb disznóvágási időszak és a vitaminigény találkozásból eredhet, utóbbira a C-vitaminban gazdag savanyított káposzta volt faluhelyen leginkább kéznél.
A tölteléket csinálják rizzsel, kukoricadarával, néhol gerslivel, a legtöbb helyen csíkokra vágott édes vagy savanyú káposztával főzik, de létezik babos és paradicsomos változata is. Minden családnak, falunak, közösségnek megvan a jól bevált receptje, de néha érdemes egy-egy új változatot is kipróbálni. A szabolcsi változatot kukoricadarával és paradicsommal készítettem el a manapság népszerű parti- vagy fingerfood méretben.
Szabolcsi mini töltött káposzta
Hozzávalók 25 db mini töltelékhez
Előkészítési idő: 40 perc. Elkészítési idő: 50 perc.
- ½ kg darált sertéshús
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 szál parasztkolbász
- 10 dkg kukoricadara
- 1 fej nagy vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ kg savanyú káposzta
- 1 kis fej káposzta
- 2 dl passzírozott paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika
- étolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
Kockázd fel a szalonnát, és egy kevés olajon közepes lángon kezdd el sütni. Amikor már szépen kisült, a szalonnakockákat tedd félre, majd az apróra vágott hagymát dinszteld meg a szalonna zsírjában.
Közben a darált sertéshúst keverd össze a kukoricadarával, majd add hozzá a hagymához, és fűszerezd bátran.
Amint kész a töltelék, kezdd el az előzőleg megabált káposztalevelekbe csomagolni.
Távolítsd el a káposzta külső leveleit, majd vágd ki a torzsáját, és lobogó, sós vízben addig abáld, ameddig a levelek elkezdenek leválni a fejről. Közben időnként forgasd meg a káposztafejet, hogy egyenletesen abálódjon. Miután kiveszed a leveleket a fazékból, azonnal tedd át egy hideg vízzel teli tálba, hogy lehűljenek, különben túlfőnek, és nehéz lesz velük dolgozni. Az abált levelek akkor tökéletesek, ha félbehajtva rugalmasak, és nem recsegnek, ami azt jelzi, hogy nem abáltad megfelelő ideig. Ilyenkor érdemes visszatenni még pár perce a forró vízbe.
Mielőtt elkezdenéd tölteni, vágd ki a káposztalevelek vastag erét középen, majd folytatólagosan vágd ketté a leveleket. Töltésnél nagyjából egy evőkanálnyi tölteléket tegyél a káposztalevélbe, és tölcsérszerűen tekerd fel, majd a felső végén nyomkodd vissza a levél széleit, így fogod megakadályozni, hogy főzés közben szétnyíljon.
Miután kész vagy a töltelékekkel, mosd át a savanyú káposztát. Engedj egy edénybe vizet, tedd bele a káposztát, keverd át, és azonnal kóstold meg. Ha úgy érzed, ízlésednek megfelelően savanyú, öntsd le róla a vizet, és nyomkodd ki, és keverd hozzá a szalonnakockákat.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Vegyél elő egy nagy edényt, az alját béleld ki a savanyú káposzta felével, és tedd rá szorosan a töltelékeket. A darabokra vágott kolbászt helyezd a töltelékek közé, végül az egészet borítsd be a maradék savanyú káposztával.
Ha ezzel kész vagy, öntsd rá a paradicsomszószt, és annyi vizet, hogy teljesen ellepje. Lefedve, közepes lángon 50-60 perc alatt elkészül.