Svéd húsgolyó barnamártással

Jobb, mint a bútoráruházban

Ez a svéd húsgolyó neked is nagy kedvenced lesz. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az eredeti svéd húsgolyókban borjú is van. Mivel az drága, az sem baj, ha csak marhahúst veszel. Barnamártással, áfonyalekvárral, főtt burgonyával különösen finom.

Svéd húsgolyó

Hozzávalók 4 személyre

A gombóchoz

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 5 dkg vaj

A barnamártáshoz

  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 1 dl szójaszósz
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • húsgolyók szaftja
Recept idők

Elkészítés:

A zsemlemorzsát keverd össze a darált hússal, a lereszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a tejszínnel, a tojással, a mustárral, és fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval. Jól dolgozd össze a masszát, majd nedves kézzel formálj belőle dió nagyságú golyókat. Forró vajon, a serpenyőt állandóan rázogatva süsd szép pirosra a húst.

A barnamártáshoz egy habverővel keverd össze a  szójaszószt, a lisztet, a tejet, majd öntsd a kisütött húsgolyók szaftjához, add hozzá a pirospaprikát, és forrald össze. Ha kezd besűrűsödni a mártás, mehet bele a tejszín is. Közben folyamatosan kevergesd! Majd kóstold meg, és, ha szükséges, tégy még bele egy kis sót. Ezután már ne főzd. Ha túl sűrű lenne, tejjel hígítsd.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük