Krémes svéd mandulatorta: így készítsd el otthon az ikeás kedvencet
A híres, mennyei svéd mandulatortából akkor is ehetsz, ha gluténmentes diétán vagy.

Krémes svéd mandulatorta: így készítsd el otthon az ikeás kedvencet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak a bútoráruházban kaphatsz isteni mandulatortát. Már otthon is könnyedén megsütheted a méltán népszerű, kényeztető édességet. Ne lepődj meg, nem lesz túl magas, de az eredeti torta sem vastag. Hagyd állni legalább négy órát, hisz a krémtől sokat puhul a tészta. 

Svéd mandulatorta

Hozzávalók 12 szelethez:

Az aljához

  • 18 dkg darált mandula
  • 12 dkg cukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 1 csipet

A krémhez

  • 15 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 5 db tojássárga
  • 1.5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A tetejére

  • 8 dkg mandulaforgács
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá. Fokozatosan add hozzá a cukrot, majd több részletben a darált mandulát is. Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt kisebb tortaformába, és forró sütőben, 180 fokon süsd meg 20-25 perc alatt.  
 

A krémhez a tejszínt öntsd egy lábosba, rakd hozzá a tojássárgákat, a porcukrot és a keményítőt. Vízgőz felett, állandóan kevergetve főzz belőle sűrű krémet. Ha az állaga olyan, mint a pudingé, húzd le a tűzről. Várj kicsit, míg hűl, majd részletekben dolgozd hozzá a vajat is.
 

Vágd ketté a tortát, kend meg a kihűlt krémmel, majd vond be vele a tetejét és az oldalát is. Végül szórd meg mandulaforgáccsal. Tedd a hűtőbe legalább négy órára, hogy a krém megdermedjen.

Ezt is szeretjük