Svéd kardamomos csiga: legalább olyan jó, mint a fahéjas
A kardamomos töltelék teszi különösen finommá a puha, kelt tésztából készülő, nagyon mutatós csigákat.

sved-kardamomos-tekercs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szereted a házi készítésű péksütiket, a kardamomos csigát is feltétlenül kóstold meg! A svédeknél és a finneknél nagy múltja van, és kint olyan népszerű, mint nálunk a kakaós csiga. A kardamomnak jellegzetes az illata és az aromája, ráadásul fahéjjal keveredik, így sütés közben olyan illat tölti be a konyhát, hogy nehéz kivárni, míg a süti legalább langyosra hűl. A tetejére díszítésként is szórhatsz kardamomot. 

Svéd kardamomos csiga

Hozzávalók:

A tésztához

  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 kávéskanál kardamom
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 g kardamom
  • 2 g fahéj

A sziruphoz

  • 8 dkg cukor
  • 8 cl víz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, és a teteje habos lesz. Közben a lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a sót, a kardamomot, a maradék cukrot, a felfutott élesztőt és a puha vajat, majd dagaszd meg a tésztát. Géppel sokkal gyorsabban végzel, még 10 perc sem kell, és összeáll. Akkor jó, ha elválik az edénytől. Formázz belőle egy nagy gombócot, és pihentesd körülbelül 45 percig. Közben a töltelék hozzávalóit egy tálban keverd össze. A sziruphoz pedig a vizet és a cukrot forrald össze. 
 

Amikor a tészta a duplájára nő, borítsd egy deszkára. Gyúrd át, és nyújtsd fél centi vastag téglalapra. Az egyik felét kend meg a fahéjas keverékkel, és hajtsd rá a tészta másik felét. Sodrófával kicsit nyújtsd ki. Vágj belőle kétcentis csíkokat úgy, hogy a végük egyben maradjon, és mindegyiket csavard meg, majd formázd csiga alakúra. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 15 perc alatt. Még forrón kend meg a sziruppal, és várd meg, míg kihűl. 
Kardamommal sokféle sütit feldobhatsz, a búzadarás, vajas keksz igazi indiai különlegesség.

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük