A klasszikus Stefánia-vagdalt receptje: hidegen, melegen is isteni

A Stefánia-vagdalt igazi nosztalgikus étel, és csak kicsivel tart tovább elkészíteni, mint a hagyományos, egészben sült fasírtot.

Stefánia vagdalt receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyben sült fasírtokat számtalan módon variálhatod. A tojással töltött változat, vagyis a Stefánia-vagdalt talán a legkedveltebb. Nevét Stefánia belga királyi hercegnőről kapta, aki Lónyay Elemér grófhoz ment feleségül, hazánkban élt, és itt készíttette el először a tojással töltött vagdaltat. Remek vendégváró lehet, de tökéletes főfogásnak krumplival, kerülhet főzelékre feltétként, szendvicsekbe, sőt jól mutat hidegtálakon is. A tojások mindkét oldalából célszerű egy kis szeletet levágni, úgy jobban egymáshoz simulnak.

Stefánia vagdalt receptje

Hozzávalók

  • 70 dkg darált hús sertés
  • 6 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 szelet kenyér
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 dl tej
  • bors
  • kömény
  • zsír
Recept idők

Elkészítés:

Főzz keményre négy tojást forrástól számítva 10 perc alatt, majd pucold meg. A kenyér héját vágd le, és szeleteld fel. Áztasd kevés tejbe, majd csavard ki. Egy tálban keverd össze a húst, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Add hozzá a két nyers tojást, a kinyomkodott kenyeret, majd ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal, köménnyel, pirospaprikával. Jól dolgozd össze a masszát. Érdemes megkóstolni, ha kell, dobj még hozzá fűszert.

A hús felét terítsd zsírral kikent keskeny tepsibe vagy kenyérformába, és rendezd el rajta a főtt tojásokat. Borítsd be a maradék hússal, és formázd meg, egyengesd el. A tetejére szórj zsemlemorzsát, így kevesebb eséllyel nyílik szét a hús sütés közben. Locsold meg olvasztott zsírral, és fedd le fóliával, majd süsd 180 fokon körülbelül 45 percig. A vége felé érdemes róla levenni a fóliát, hogy szépen megpiruljon. 
Készítsd a fasírtot minél változatosabban. Olyan ötleteket mutatunk, amiket biztos, hogy szívesen kipróbálsz. 

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük