Így készül az ensaimada, avagy a spanyol briós: el sem hiszed, hogy ilyen puha is lehet
Ha egyszer megkóstolod a foszlós, óriás tésztát, máskor is így akarod majd készíteni a brióst.

spanyol-brios
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ensaimada a mallorcaiak kedvenc péksütije, nagyobb, mint a mi briósunk. Puha, finom, de elég időigényes, mivel a tésztának többször kell megkelnie. Bátran meg is töltheted kakaóval, lekvárral vagy fahéjjal. Forró csokival, gőzölgő kávéval mennyei reggeli. 

Spanyol briós

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 2.5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 csipet
  • 15 dkg vaj a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre addig, amíg megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, a sót és a megkelt élesztőt. Dolgozd alaposan össze, majd rakd hozzá a tojást és az olívaolajat. Dagaszd addig, amíg hólyagos lesz, és elválik az edény szélétől. Takard le konyharuhával, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
 

A tésztát ismét gyúrd át, majd oszd nyolc részre, és formázz gombócokat. Keleszd ismét legalább 30 percig, bár a spanyolok másfél óráig pihentetik. Ezt követően nyújtsd ki téglalap formájúra, és kend le olvasztott vajjal. Ha szeretnéd, rakj rá tölteléket. Csavard fel csigavonalban, mint a hagyományos brióst. Rendezd a tekercset egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Arra ügyelj, hogy sütés közben a tészta jól megnő. Hagyd még kelni legalább fél órát. Pihentetés után tedd forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg a tekercseket körülbelül 20-25 perc alatt. Amikor a briós szép aranybarna, szedd ki a sütőből. Kend le még forrón olvasztott vajjal, és szórd meg cukorral. 

A kelt tésztákat mindenki szereti, a foszlós, fahéjas tekercseket is feltétlenül készítsd el! 

Ezt is szeretjük