Így készül az ensaimada, avagy a spanyol briós: el sem hiszed, hogy ilyen puha is lehet
Ha egyszer megkóstolod a foszlós, óriás tésztát, máskor is így akarod majd készíteni a brióst.

spanyol-brios
Ez is érdekelhet

Üde illatokkal a kánikula ellen (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

Csodaszer helyett tudomány: így maradhat 60 felett is rugalmas az arcbőr (x)

Hosszabb életű és illatosabb ruhák az Ariel új mosókapszuláival (x)

Minden második negyven feletti nőt érint a betegség: mégis tabutémának számít (x)

UB40 a VeszprémFesten! (x)

beauty and style

Készítsd el a szezon legmenőbb karkötőjét: csak 10 perc, és olcsóbb, mint a bolti »

Így készíts házi fátyolmaszkot: csupán 3 hozzávalóból »

Most minden menő, ami turistahatást kelt: a nyár legmenőbb darabjait már nem csak nyaraláson viselheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az ensaimada a mallorcaiak kedvenc péksütije, nagyobb, mint a mi briósunk. Puha, finom, de elég időigényes, mivel a tésztának többször kell megkelnie. Bátran meg is töltheted kakaóval, lekvárral vagy fahéjjal. Forró csokival, gőzölgő kávéval mennyei reggeli. 

Spanyol briós

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 2.5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre addig, amíg megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, a sót és a megkelt élesztőt. Dolgozd alaposan össze, majd rakd hozzá a tojást és az olívaolajat. Dagaszd addig, amíg hólyagos lesz, és elválik az edény szélétől. Takard le konyharuhával, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
 

A tésztát ismét gyúrd át, majd oszd nyolc részre, és formázz gombócokat. Keleszd ismét legalább 30 percig, bár a spanyolok másfél óráig pihentetik. Ezt követően nyújtsd ki téglalap formájúra, és kend le olvasztott vajjal. Ha szeretnéd, rakj rá tölteléket. Csavard fel csigavonalban, mint a hagyományos brióst. Rendezd a tekercset egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Arra ügyelj, hogy sütés közben a tészta jól megnő. Hagyd még kelni legalább fél órát. Pihentetés után tedd forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg a tekercseket körülbelül 20-25 perc alatt. Amikor a briós szép aranybarna, szedd ki a sütőből. Kend le még forrón olvasztott vajjal, és szórd meg cukorral. 

A kelt tésztákat mindenki szereti, a foszlós, fahéjas tekercseket is feltétlenül készítsd el! 

Ezt is szeretjük