Mennyei sós karamell házilag főzve: fagyi vagy sütemény tetejére nagyon jó
Itthon is egyre elterjedtebb édesség a sós karamell, ami egészen új értelmet ad a kétféle alapíznek.
A külföldön már hosszú ideje népszerű sós karamell egyre elterjedtebb édesség itthon is. Nagyon finom fagyi vagy süti tetejére, de akár önmagában kanalazva is. Az émelyítően édes karamell ízét remekül ellensúlyozza a sós aroma. A vajat elkészítés előtt legalább fél órával vedd ki a hűtőből, hogy ne hidegen kerüljön a lábosba.
Sós karamell
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg kristálycukor
- 8 dkg vaj
- 1.25 dl habtejszín
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A cukrot öntsd száraz lábosba, és közepes lángon kezdd el karamellizálni. Ez nagyjából negyedóra múlva fog megtörténni, addigra válik a kristályos cukor világosbarna folyadékká. Ekkor húzd le a tűzről, keverd hozzá a felkockázott vajat, majd tedd vissza a tűzre, és folyamatosan kevergetve forrald össze, amíg egynemű lesz. Közben a tejszínt is melegítsd fel, de vigyázz, ne forrjon. Amikor a cukor és a vaj összeolvadt, újra vedd le a lábost a tűzről, és lassan keverd hozzá a tejszínt. Tedd vissza a tűzre, sózd meg, és négy-öt perc alatt forrald össze. Kanalazd csatos üvegbe, de a tetejét csak akkor zárd rá, amikor kihűlt. Hűtőszekrényben akár két hétig is eláll.
Édes tejkaramellát is készíthetsz házilag, amit utána annyira jó nassolni.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept