Remegős kocsonya, ahogy Somogyban készítik: ezek a fűszerek nem hiányozhatnak belőle

A kocsonya egyszerű hétköznapi és elegáns ünnepi fogás is lehet: készítsd el somogyi módon!

Somogyi kocsonya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hamisítatlan somogyi kocsonyába a hús mellett sárgarépa is kerül, a léből pedig nem hiányozhat a pirospaprika, aminek a szép színét köszönheti. Ha előkészített kocsonyahúst vásárolsz, nem lesz vele sok gondod, de ha nem a szupermarketből szerzed be, mindenképp tisztítsd meg alaposan, véletlenül se maradjon rajta szőr.

Somogyi kocsonya

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 5 l víz
  • 1.5 kg kocsonyahús (sertésfül, köröm, fej, bőr stb.)
  • 50 dkg füstölt tarja
  • 50 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 nagy hagyma
  • 0.5 evőkanál
  • 1 evőkanál egész bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A kocsonyahúst szükség szerint alaposan tisztítsd meg, és folyóvíz alatt többször mosd át. Tedd egy lábosba, és öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi bőven ellepi. Amikor felforrt, a habot teljesen szedd le róla, ugyanis így lesz majd tiszta. Add hozzá a megtisztított, egészben hagyott hagymát, a félbevágott fokhagymagerezdeket, a sót és a borsot. Kis lángon kezdd el gyöngyöztetni.

 

Egy óra múlva jöhet bele a megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépa és fehérrépa, valamint a pirospaprika. Főzd csendesen további három órát. Amikor kész, szűrd át. A húsokat és a zöldségeket egyenlően helyezd el tányérokban vagy egy őzgerincformában. A bőrt ízlés szerint kihagyhatod. Tedd hideg helyre néhány órára, amíg megdermed.

A sertéshús sörrel és mézzel is sülhet: így készítve fejedelmi lakoma.

Szerencsehozó sörös-mézes sertéssült: szaftos és omlós

A szaftos sertéshús, az édes méz és a sör karakteres íze együtt biztosan nem okoz csalódást még a nagyobb összejöveteleken sem.

Elolvasom

Kép: Lesyy / Getty Images

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük