Az eredeti somlói galuska receptje
Régimódi kávéházakban is pont így készítik
A somlói galuska a magyarok egyik büszkesége, nem véletlenül.

- Illatos, frissítő testpermet házilag a kedvenc illóolajodból: egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád »
- Hamar kiverik a biztosítékot, pedig sokan viselik így ezeket a darabokat: 6 részlet a nyári öltözékben, ami megosztónak számít »
- 7 nap alatt tisztább, erősebb, ragyogóbb bőr? – A megújult szépségampullák tesztje minket is meglepett »

- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
A háromféle piskótából készülő, krémes, habos somlói galuska már debütálásakor, az 1958-as világkiállításon osztatlan sikert aratott. Szőcs Béla József mesterműve nevét a Somlyó dombról kapta. Ha igazán finom édességre vágysz, csak minőségi alapanyagot használj, és ne akarj időt spórolni az elkészítésekor.
Somlói galuska
Hozzávalók 4 személyre
A piskótához
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 9 tojás
- 6 dkg dió
- 2 dkg kakaó
- fél csomag sütőpor
A vaníliás krémhez
- 10 dkg cukor
- 6 dl tej
- 2 tojás
- 1 rúd vanília
A sziruphoz
- 15 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 2 evőkanál rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs
- 1 citrom
A tálaláshoz
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg darált dió
- 4 dl habtejszín
- baracklekvár
A csokis öntethez
- 15 dkg étcsoki
- 5 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál cukor
- fél dl rum
Elkészítés:
A sütés előtti este a mazsolát áztasd rumba. Másnap a piskótákhoz a tojásokat válaszd ketté, és a fehérjékből verj kemény habot. Add hozzá a cukrot, majd a sárgákat, végül forgasd hozzá a kevés sütőporral vegyített lisztet. A tésztát oszd három részre. Az egyiket rögtön egyengesd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd meg 160 fokon körülbelül 15 perc alatt. A másikhoz add a diót, a harmadikhoz pedig keverd a kakaót. Ezeket is süsd meg az elsőhöz hasonló módon.
A vaníliás krémhez a tojássárgát dolgozd ki jól a cukorral és a vaníliával, majd több részletben add hozzá a tejet. Állandóan kevergetve, kis lángon vagy gőzfürdő felett főzd sűrűre, és hagyd kihűlni.
A sziruphoz forrald fel a vizet a cukorral, a vaníliával, a rummal, reszeld hozzá a narancs és a citrom héját. Főzd kis lángon tíz percig.
Állítsd össze a tésztát. Helyezd egy nagyobb edénybe a diós piskótát, locsold meg a szirup harmadával, öntsd rá a vaníliás krém harmadát, majd szórd meg dióval és mazsolával. Ezt ismételd meg a kakaós és a sima lappal is. A tetejére kanalazz baracklekvárt, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
Tálalás előtt készítsd el az öntetet. A csokit tördeld össze, add hozzá a cukrot, a kakaót, a rumot és a tejszínt, majd kis lángon olvaszd össze. Ha túl sűrű, hígítsd kevés vízzel. Tálaláskor kanállal szaggasd ki a tésztát, szórj rá kakaót, nyomj rá tejszínhabot, majd locsold meg a csokis öntettel.

Még több recept