Az eredeti somlói galuska receptje
Régimódi kávéházakban is pont így készítik
A somlói galuska a magyarok egyik büszkesége, nem véletlenül.

Az eredeti somlói galuska receptje
Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Valamit nagyon tud ez a stílusos ikerpár, ami régen senkinek nem jött össze: cseppet sem gagyi, ahogy összeöltöznek »

Ezért néznek ki a japán nők 20 évvel fiatalabbnak a koruknál: így kövesd a rutinjukat »

Beindítja a fogyást és feltölti a vitaminraktárakat: rostban gazdag smoothie répával »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A háromféle piskótából készülő, krémes, habos somlói galuska már debütálásakor, az 1958-as világkiállításon osztatlan sikert aratott. Szőcs Béla József mesterműve nevét a Somlyó dombról kapta. Ha igazán finom édességre vágysz, csak minőségi alapanyagot használj, és ne akarj időt spórolni az elkészítésekor.

Somlói galuska

Hozzávalók 4 személyre:

A piskótához

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 9 tojás
  • 6 dkg dió
  • 2 dkg kakaó
  • fél csomag sütőpor

A vaníliás krémhez

  • 10 dkg cukor
  • 6 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 rúd vanília

A sziruphoz

  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs
  • 1 citrom

A tálaláshoz

  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dl habtejszín
  • baracklekvár

A csokis öntethez

  • 15 dkg étcsoki
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • fél dl rum
Recept idők

Elkészítés:

A sütés előtti este a mazsolát áztasd rumba. Másnap a piskótákhoz a tojásokat válaszd ketté, és a fehérjékből verj kemény habot. Add hozzá a cukrot, majd a sárgákat, végül forgasd hozzá a kevés sütőporral vegyített lisztet. A tésztát oszd három részre. Az egyiket rögtön egyengesd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd meg 160 fokon körülbelül 15 perc alatt. A másikhoz add a diót, a harmadikhoz pedig keverd a kakaót. Ezeket is süsd meg az elsőhöz hasonló módon.

A vaníliás krémhez a tojássárgát dolgozd ki jól a cukorral és a vaníliával, majd több részletben add hozzá a tejet. Állandóan kevergetve, kis lángon vagy gőzfürdő felett főzd sűrűre, és hagyd kihűlni.

A sziruphoz forrald fel a vizet a cukorral, a vaníliával, a rummal, reszeld hozzá a narancs és a citrom héját. Főzd kis lángon tíz percig.

Állítsd össze a tésztát. Helyezd egy nagyobb edénybe a diós piskótát, locsold meg a szirup harmadával, öntsd rá a vaníliás krém harmadát, majd szórd meg dióval és mazsolával. Ezt ismételd meg a kakaós és a sima lappal is. A tetejére kanalazz baracklekvárt, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

Tálalás előtt készítsd el az öntetet. A csokit tördeld össze, add hozzá a cukrot, a kakaót, a rumot és a tejszínt, majd kis lángon olvaszd össze. Ha túl sűrű, hígítsd kevés vízzel. Tálaláskor kanállal szaggasd ki a tésztát, szórj rá kakaót, nyomj rá tejszínhabot, majd locsold meg a csokis öntettel.

A legjobb konyhai eszközök sütéshez

Praktikus és vidám eszközökkel öröm lesz a sütés kicsiknek és nagyoknak is. Nézz körbe a FeminaShopban és szerezd be a kedvencedet!

Itt találod a termékeket!

Promóció

Ezt is szeretjük