Az eredeti somlói galuska receptje: diós és sima piskóta az alapja
Házilag is elkészítheted az eredeti somlói galuskát diós és sima piskótából.

somloi galuska
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Diós és sima piskótából készülő, illatos csokiszósszal leöntött somlói galuskát nem csak étteremben rendelhetsz. Ha otthon állítod össze, biztos, hogy mindenki repetázni fog belőle.

Somlói galuska házilag

Hozzávalók 6 személyre

A sima piskótához

  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 csipet
  • 0.5 narancs reszelt héja

A diós piskótához

  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg darált dió
  • 4 tojás
  • 2 dkg liszt
  • 1 csipet

A vaníliakrémhez

  • 5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A sziruphoz

  • 8.5 dkg cukor
  • 1.5 narancs reszelt héja
  • 1.5 dl narancslé
  • 0.5 dl rum

A szóráshoz

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg rumba áztatott mazsola

A csokiöntethez

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 dl tej

A tetejére

  • 1.5 dl tejszín habbá verve
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát áztasd annyi rumba, amennyi ellepi.

Először a sima piskótát készítsd el. A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, adagold bele egyenként a tojássárgákat, a cukrot, a reszelt narancshéjat, végül a lisztet is keverd nagy mozdulatokkal hozzá. Öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe, negyedóra alatt süsd meg, majd vedd ki, és hűtsd ki egy deszkán. Amíg sül, hasonló módon állítsd össze a diós piskótát is, de itt először a diót keverd el a liszttel, úgy adagold a végén a tésztához. Ezt is hasonló módon süsd ki.

 

A sziruphoz a cukrot olvaszd össze a narancshéjjal és a narancslével. Ha már felolvadt, vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, és utána keverd hozzá a rumot is. A vaníliakrémhez a tojássárgákat keverd csomómentesre a keményítővel és a cukorral, majd apránként add hozzá a tejet is. Add hozzá a vanília kikapart magját és a héját is, majd főzd addig, amíg besűrűsödik. Ha kész, halászd ki belőle a vanília héját, és hagyd kihűlni.

 

A rétegzéshez a piskótákat vágd ketté. Az egyik sima piskótát kend meg sziruppal, vaníliakrémmel, szórd meg dióval és mazsolával, tedd rá az egyik diós lapot, azt is kend és szórd meg, majd ismételd meg a műveletet a másik két lappal. Ha az utolsó tetejére már nem jut a töltelékből, nem baj. Alufóliával takard le, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.

 

Másnap a csokiöntethez gőz fölött olvaszd össze a vajat és a cukrot, majd vedd le az edényt a gőzről, és keverd el a kakaóporral és apránként a hideg tejjel. Az összerétegzett piskótából szaggass galuskákat, helyezd el őket egy tálban vagy tepsiben, locsold meg a csokiöntettel, és kanalazz rá tejszínhabot.

 

Hasonlóan elegáns desszert a Gundel-palacsinta, amibe szintén kerül bőven darált dió.

Ezt is szeretjük