Skót vajas keksz mindössze 4 hozzávalóból - Eredeti recept szerint
A népszerű skót vajas keksz kívül ropogós, belül viszont fantasztikusan puha.

skot-keksz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Skót vajas kekszet, avagy shortbreadet már a 12. században is készítettek, de a 16. századra vált nagyon népszerűvé. Igaz, akkor még köménnyel ízesítették, és háromszög formára vágták.  A kedvelt édesség magas vajtartalma miatt lesz nagyon finom és omlós. Nevét is morzsalékosságáról kapta.     

Ahhoz, hogy az ötórai teák kedvence igazán tökéletesre sikerüljön, fontos betartani az arányokat: egy rész cukor, két rész vaj, három rész liszt. Semmiképpen ne spórolj a vajon, azon nagyon sok múlik. Arra készülj fel, hogy kapós lesz, pedig légmentesen záródó dobozban sokáig puha maradna. A tésztába vaníliát is keverhetsz. 

Skót vajas keksz

Hozzávalók: 

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

Elkészítés ideje: 35 perc, pihentetés: 1 óra

Elkészítés menete: 

A szobahőmérsékletű vajat keverd össze a cukorral, majd rakd hozzá a sóval vegyített lisztet, és kézzel gyúrd össze. Ha a tészta összeáll, takard le, vagy csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe legalább egy órára. 

Pihentetést követően nyújtsd ki körülbelül fél-egy centi vastagra, és vágd fel vagy szaggasd ki tetszés szerint. Akár betűket is rajzolhatsz a tésztába, vagy előveheted a sütipecsétedet.  Pakold a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól három-négy centis távolságra. Mindegyik tetejét szurkáld meg villával, és még kristálycukrot is szórhatsz rá. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 170 fokon körülbelül 15 percig. Akkor jó, ha a széle elkezd pirulni. Ne lepődj meg, ha kicsit nyersnek tűnik, amire kihűl, teljesen megszilárdul. 

Ezt is szeretjük