Savanyú krumplileves sok zöldséggel: tartalmas, melengető fogás

A krumplileves mindig jól jön, hideg téli napokon különösen. Karakteresebb ízéről az ecet és a bacon gondoskodik.

Savanyú krumplileves receptje

Valódi időutazás ez a tartalmas, melengető leves, ami hideg estéken különösen jólesik. Semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá, csak krumpli, zöldségek és egy darab füstölt hús. Ezek mindig megtalálhatóak voltak a nagymama kamrájában. A sima ecet helyett érdemes fehérborecettel is kipróbálni. 

Savanyú krumplileves

Hozzávalók

  • 50 dkg krumpli
  • 5 dkg szalonna füstölt
  • 4 szál virsli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 szál zellerzöld
  • 3 szál petrezselyem
  • 2 teáskanál sertészsír
  • 1 szál sárgarépa
  • 0.5 db zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • bors
  • ecet
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, és szeleteld fel. A sertészsíron pirítsd meg a felaprított szalonnát. A pörcdarabokat szedd ki, majd a zsiradékon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá az átnyomott fokhagymát, és kevergesd tovább egy-két percig.
Tedd a fazékba a krumplit és a többi zöldséget, majd öntsd fel körülbelül egy liter vízzel. Sózd, borsozd, add hozzá a babérlevelet, a petrezselymet és a zellerzöldet. Lassú tűzön kezdd el főzni.

Amíg a leves fő, karikázd fel a virslit. Amikor már minden puha, tedd a levesbe, és főzd még pár percig. Keverd a leveshez az ecetet, és rottyantsd össze. Ízlés szerint tálalhatod tejföllel, de anélkül is nagyon finom.
Ha kedveled a savanyú ízeket, biztos, hogy az ízletes savanyúkáposzta-leves is hamar a kedvenceddé válik.

Ezt is szeretjük