Sült sajttorta baszk recept alapján: így készül a San Sebastian-torta

A baszk recept alapján készülő sült sajttorta, vagy San Sebastian-torta már a régimódi megjelenésével teljesen rabul ejt.

San Sebastian sült sajttorta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

San Sebastian-torta már ránézésre is egészen más, mint amit egy sajttortától várnál: tésztája nincs, sütőben készül, és az egésznek van egy kedves, rusztikus megjelenése. A teteje barnára pirul, a közepe remegős, a széle ropogós. Bár Spanyolországból származik, nem spanyol, hanem baszk eredetű: nevét a Baszkföldön található San Sebastian nevű városról kapta, ahol először készítették el. Az alapanyagok legyenek szoba-hőmérsékletűek, amikor összekevered őket.

 

San Sebastian sült sajttorta

Hozzávalók 20 centis formához

  • 80 dkg tejszínes krémsajt
  • 25 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 5 tojás
  • 3.5 dl habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
Recept idők

Elkészítés:

Egy 20 centis tortaformát bélelj ki két réteg sütőpapírral. A papírok jól lógjanak ki a formából, és egymáshoz képest legyenek a csücskeik kicsit elcsúsztatva. Ne hajtsd le a papírok széleit, akkor jó, ha legalább öt centi magasan állnak. Erre azért van szükség, hogy a torta sütés közben ne folyjon ki a formából.

A sajtkrémet keverd jól ki a cukorral. Egyenként adagold bele a tojásokat. Mindig csak akkor üss hozzá egy újat, ha az előzőt már egyneműre keverted a krémmel. Keverd hozzá a vaníliaaromát, habtejszínt, végül szitáld bele a lisztet, és alacsony fokozaton keverd a tésztát csomómentesre. Told 200 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre. Ha ennyi idő alatt a teteje nem barnult meg, a végén pirítsd egy-két percig, de vigyázz, oda ne kapjon. Ha megsült, vedd ki a sütőből, és szobahőmérsékleten hagyd négy óra alatt kihűlni.

 

Ha valami egyszerű édességre vágysz, készítsd el ezt a három hozzávalós, lisztmentes csokitortát!

Lisztmentes csokoládétorta: 3 hozzávalóból készül

Ennek a tortának a szépsége nemcsak az egyszerűségében rejlik, hanem abban is, hogy mindössze 3 hozzávalóból, liszt nélkül készül, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Elolvasom

Kép: Ekaterina Smirnova / Getty Images

Ezt is szeretjük